ERKEN DOĞUMDA BEBEK ÖLÜM NEDENİ

1
1 minute, 35 seconds Read

HYALİN MEMBRAN HASTALIĞI

Bebeğin olağan gebelik süresini doldurmadan doğması sonucu akciğerlerde surfektan salınımının yetersizliği görülür. Surfektan, lesitin, sfingomiyelin denilen fosfolipitlerden oluşur. Surfektan akcigerlerin alvoellerinde gerilimi azaltmak ve kollobe olmasını engellemek görevini yapar. Bu süreçte lesitin/sfingomyelin oranının 2/1 olması gerekmekte olup, bu ancak anne karnindaki bebeğin 35. haftasını doldurmasından sonra mümkündür. Bu nedenle 35. haftadan önce dünyaya gelen bebeklerde Hyalin Membran Hastalığı bebek ölümlerinin en çok görülen sebebidir.

Akciğerlerdeki surfektan yetersizliği erken doğan bebeğin her solunumunda alveollerin sıkışmasına ve kollobe olmasına sebep olur. Bu durum akciğer hücrelerinin hasara uğramasına dolayısı ile atalektazi gelişmesine sebep olur. Anne karnındaki bebeğin akciger sağlığını hipoksi, asidoz ve yetersiz pulmoner kan dolaşımı olumsuz etkilemektedir.

Hyalin Membran Hastalığı olan bebeklerin Apgar skoru düşük refleksleri, sağlıklı bir bebeğe göre oldukça zayıftır. Doğumdan hemen sonra canlandırma (resesutasyon) ihtiyacı gelişebilir. Solunum sıkıntısı yüksek, saturasyonu düşüktür. Hastalığın diger semptomları ilk 6 saat içinde görülmeye başlar.

Teşhis ve Tedavisi

Hastalığın başlangıcı hırıltılı solunum olarak karşımıza çıkar ve hastalık ilerledikçe takipne, siyanoz ve retraksiyon görülür.

Teşhis koymak için akciğer filmi ve kan gazlarına bakılır. Anne karnındaki bebeğin akciğer gelişimini degerlendirebilmek için de amniosentezde, intrauterin sıvıdaki L/S oranina bakılır.

Tedavi basamağında;oksijen tedavisi, vücud ısısını korumak, çevre ısısını kontrol altında tutmak, yeterli beslenmesini saglamak gerekir. Gerekli görülmesi durumunda asidoz tedavisi de başlanır.

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Comments

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: