Her yıl risk grubundaki bireylere grip ve zatürre aşısı önerilmektedir. Covid-19 pandemisi sürecinde grip ve zatürre aşıları daha çok önem arz etmiştir.

Grip aşısının her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri ile önceki yılın grip virüsüne önlem olarak içeriğinin hazırlanmaktadır. Grip aşısının koruyuculuğunun yaklaşık 6 ile 8 ay olmaktadır.

KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?
- 65 yaş ve üzeri olan bireyler,
- Kan hastalıkları bulunanlar (Anemi, talasemi gibi)
- Kronik kalp, böbrek, karaciğer, diyabet hastaları
- Hipertansiyon hastaları
- Bağışıklık sistemini yetersiz olan ve organ nakli veya yetmezliği nedeniyle kullanılan ilaçlarla baskılanmış bireyler;
- AIDS taşıyıcısı olan yetişkinler,
- Kronik metabolik hastalığı bulunanlar,
- KOAH, astım rahatsızlığı olanlar

Zatürre aşısı, zatürreye en sık neden olan “pnömokok” adı verilen bakteriye karşı geliştirilen aşıdır. İki tip zatürre aşısı bulunmaktadır. Her iki aşı da bakteriden arındırılmış ölü aşılardır. Birincisi ömür boyu koruma sağlar. 2 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece 2 yaş üstüne yapılabilir. 5 yıl koruyuculuğu vardır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.

KİMLER ZATÜRRE AŞISINI YAPTIRMALI?
Zatürre aşısı yapılacak kişi tamamen sağlık bir birey olmalıdır. Yüksek riskli kişilere uygulandığında ağır olabilecek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilmektedir. 65 yaş ve üzeri bireylere önerilmektedir. Risk grubunda olan kişi Covid-19 enfeksiyonu ile beraber bakteri yükü de olursa tablo çok daha ağır olabilir. Bu olumsuz tablonun sonucuyla hastane yatışları artması ve ölüm oranın çoğalması görülebilmektedir. Aşı uygulaması yapılması sırasında önemli bazı noktalar bulunmaktadır. Pnömokok ve grip aşıları yüksek ateş seyri olan kişilerde uygulanmamalıdır. Aşı yapılacak kişinin doktor tarafından gerekli sağlık kontrollerini yaptırması ve uygun görülmesiyle uygulanmalıdır.