BAL ÖLDÜRÜR MÜ?

5 minutes, 22 seconds Read

İnsan vücuduna dost bir besin bal, arılar tarafından doğal yaşam ortamındaki bitki nektarını invertaz enzimi ile kimyasal tepkimelerle oluşturduğu harika bir besine çevirmesidir. Arılar kullandığı bu enzim ile nektar içeriğindeki şekeri glikoz ve meyve şekerine (früktoz) dönüştürüp kovan içerisinde oluşturduğu peteklerde muhafaza etmektedir.

Arı için zor ve zahmetli olan nektar toplama vazifesini büyük bir titizlikle devam ettirerek kovanının kuvvetli ve güçlü olması için yeni nesillerine aktarmaktadır. Binlerce yıldır bu muhteşem şifayı koruyarak günümüze kadar getirebilen bu canlının nesli günümüz tarımsal ilaçlamaları ve bozulan doğal yaşam ortamlarından dolayı maalesef azalmaktadır.

Reklamlar

Gerçek bal olarak tanımlanabilecek bu besin artan insan nüfusunun ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Maalesef ki katkı maddeleriyle arının dahi dokunmadığı kimyasal maddelerle piyasa raflarına aktarılmaktadır. Bu ürün doğal olmadığı için bırakın faydaları zehirden farklı bir şey değildir.

Peki piyasa raflarındaki balın hepsi böyle midir? Şüphesiz ki az ve öz olan hakiki bal kalitesinden ödün vermeden piyasa fiyatından elbette ki yüksek olarak raflarda yer almaktadır. Bal kimliğine bürünmüş ucuz satılan bala şüpheyle yaklaşmalısınız. Organik bal tüketimi yaşadığınız sürece sağlığınızın dostu olacaktır.

Reklamlar

Pastörize olarak ifade edilen balın raf ömrünü artırmak, kristalleşmesini engellemek için uygulanan bu ısıtma işlemi balın kalitesini, balın içeriğindeki faydalı mineralleri yok etmektedir. Güvenerek alınan marka sanılan bu ürünlerde beklediğiniz faydayı bulamayabilirsiniz.

Bu kadar hile kaldırabilecek bir besinin gerçek bir şekilde soframıza nasıl koyabiliriz. Bunun cevabı aslında çevremizde olabilir. Yerel üretici bir arıcıdan güvenilir olarak temin etmek mümkündür.

Bu hakiki ürünün faydaları nelerdir?  Yüzyıllardır geleneksel tıp için vazgeçilmez olan bal içerdiği antienflamuar, antioksidan ve antibakteriyel nitelikleriyle kesi yaralarında, yanıkların iyileşmesinde dahi kullanılmıştır.

Reklamlar

BALIN FAYDALARI

Balın saymakla bitmeyen oldukça fazla faydası vardır.

Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder. Tatlı, lezzetli ve besleyici bir besin kaynağıdır. Çam balı, kestane balı, çiçek balı, sedir balı gibi çeşitleri vardır. Bal üretimi bal arısı sayesinde yapılır. Doğal şeker, şurup kullanılmadan elde edilen bal gerçek baldır. Balın doğal olanı sağlık ve şifa kaynağıdır.

Balın içeriğinde B1, B2, B3, B5 ve C vitaminleri, fosfat, kalsiyum, sodyum, demir, potasyum, magnezyum gibi insan sağlığına faydalı birçok mineral bulunur.

BALIN SAĞLIĞA FAYDALARI

  • Bal sabahları aç karnına ılık su ile tüketildiğinde vücutta depolanan yağın sindirilmesine yardımcı olur.
  • Kalp damar hastalıkları için de faydalıdır. Yeterli miktarda bal tüketimi ile kolestrol yükselişi kontrol altına alınır.
  • Şeker yerine doğal tatlandırıcı gıda olarak kullanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Sporcu performansı ve dayanıklılığını arttıracak bir karbonhidrat kaynağıdır. Güç ve enerji verir. 1 çorba kaşığı bal 64 kaloridir.
  • Kanser hastalıklarını önleyici anti-tümör etkisi vardır
  • Barsak enfeksiyonuna bağlı ishal ve gaz şikayetleri için kullanılır.
  • Mide hastalıklarında sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı yutulması ve akşam yatmadan önce ılık süt ile içilmesi tavsiyedir.
  • Zihni açar ve konsantrasyon gücünü arttırır.
Reklamlar
  • Geleneksel tıpta doğal antiseptik olarak harici olarak da kullanılır.
  • Enfeksiyon önleyici özelliği sayesinde bakterileri temizler. Cilt bakımı için cilt maskelerinde kullanılması faydalıdır. Özellikle cilt maskesi olarak uygulandığında nemi hapsederek cildi yumuşacık yapar.
  • 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı bal karıştırarak sabahları aç karnına içmek kilo vermeye ve vücut yağlarının yakılmasına yardımcı olur.
  • Çocukluk çağında bal tüketimi üst solunum yolu enfeksiyonunun sebep olduğu öksürük, zor nefes alıp verme, tıkanıklık, uykuya dalmada ve uyumada zorluk için tercih edilen iyileştirici bir yöntemdir.
  • Yanık ve yaralar için kullanılması cildin iyileşme süresini kısaltır.

KEPEKLİ SAÇLAR İÇİN BAL

Bal kepeği önler. Kepek problemi olan kaşıntılı kafa derisi günlük hayatımızda kendimizi rahatsız hissetmemize sebep olabilir. Balın antibakteriyel özelliği sayesinde bu problemden kurtulmak mümkündür. Eğit miktarda su ve çiğ bal karıştırılarak saç derisine masaj yapılır. En az bir saat bekletilir. Sonra ılık su ile durulanır. İlk 2 hafta, haftada 2 defa sonra her hafta 1 defa olmak üzere uygulandığında saç derisi sorunları ve kepeklenmeden kurtulduğunuzu hissedeceksiniz.

Bilimsel araştırmalarda insan vücudunda ki etkileri sınırlı kanıtlar içermektedir. Kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen deney fareler üzerinde etkili olmuştur. Fakat insan vücudunda net etkisi henüz yayınlanmamıştır.

Reklamlar

BAL TÜKETİMİNİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR

1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi allerji yapabileceği için sakıncalıdır.

Fazla kilolu kişiler bal tüketimini sınırlı tutmalıdır.

Bal yüksek kalori içerdiği için kilo alımını hızlandırır.

Diyabet hastaları bal tüketimi konusunu doktorlarına danışmalıdır.

DELİ BAL

Bazı bal türleri öldürücü olabilir. Karadeniz ikliminde görünen beyaz ve kafkas ormangülü bitkilerinden nektar alan arı, ‘’deli bal’’ diye adlandırılan bir bal türünü oluşturmaktadır. Zehirli olan bu bitki hayvanlar tarafından yenildiğinde öldürücü olabilmektedir.

Reklamlar

Bu bal türüne alışık olmayan bir bünye dikkatsiz tüketirse bünyede problemler oluşturabilir. Tüketim kontrolsüz olursa bilinç kaybı, kalp ritimlerinde bozulma, tansiyon düşmesinin ciddi seviyelere ulaşarak tıbbi müdahale olmaz ise ölüme neden olabilmektedir.

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: