GÜL SUYU
Gül suyu elde etmek için gül yaprakları kullanılır. Bir tencereye 1 litre içme suyu konulur. 3 baş gül bitkisinin yaprakları koparılıp yıkanır. 1 litre suyun içine atılır. Tencere ateşe konulur ve kapağı kapatılır. Tencerenin altı orta ateşte açılır. Orta ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınıp 10 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. 1 saat demlenmeye bırakılır. Demlenen gül yaprakları iyice temizlenmiş cam bir kaba alınır ve buzdolabında saklanır.

Eğer kaynatma işlemi için çeşme suyu kullanılacak ise 6 su bardağı su konulur. İçine gül yaprakları atılmaz. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha devam edilir. Yarım saat bekletilir ince bir tülbent ya da bezle süzülerek gül yapraklarının kaynatılacağı tencereye alınır. Su soğuyunca gül yaprakları ilave edilir ve bu şekilde ön hazırlıktan geçmiş saf su ile gül suyu elde etme işlemi yapılması daha sağlıklıdır. Gülün rengi önemli değildir.
Gül bitkisi; tıp, cilt bakımı, parfümeri, mutfak gibi birçok alanda kullanılmaktadır. İçerdiği vitaminler, antioksidanlar faydalarını arttırmaktadır.

GÜL SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- Gül suyu cilt iltihabını önler.
- Cildi nemlendirir.
- Cildin erken kırışıklıklarını engeller.
- Yüz bölgesinde makyaj kalıntılarını alt katmanlara inerek temizler ve nemlendirir.
- Gözaltı kararma ve morluklarına iyi gelir.
- Cilde peeling yapıldıktan sonra oluşan gerginliği, kuruluk ve kaşıntıyı rahatlatır.
- Cilde canlı ve parlak bir görüntü verir.
- Kokusu ve verdiği ferahlık hissi ile özellikle yaz baş ağrılarını giderir.
- Sakinleştirici etkisi ile rahat bir uyku uyunmasını sağlar.
- Düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta, akne ve sivilce oluşumunu önlemede etkilidir.
- Vücutta kollajen sentezini arttırarak yaşlanma belirtilerinin gecikmesini ve daha uzun yıllar genç görünmeye yardımcı olur.
- Gül suyu kokusu ile ferahlık ve zindelik verir. Özellikle duşta kullanılması kendinizi daha enerjik hissetmenize ve tüm cildinizin sağlıkla parlamasına ve nemlenmesine yardımcı olur.
- Saç temizliği için kullanılan şampuana biraz gül suyu eklerseniz, saçlarınızın zamanla daha gür, hacimli ve parlak olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
- Ciltte oluşan güneş ve sivilce lekelerini açar ve zamanla daha berrak bir cilt sahibi olmanıza yardımcı olur.

- Ciltte, egzema ve mantar sebepli oluşan kuruluk ve kaşıntıyı önler.
- Yüzün ve tüm cildin fazla yağ üretimini ve sivilce oluşumunu engeller.
- Gül suyu cilt tonunda açıcı etkiye sahiptir.
- Gül suyu ile cildinizi temizleyerek kimyasal kozmetik ürünlerin oluşturduğu PH dengesindeki hasar giderebilirsiniz. Cildin PH dengesini de korur.
- Makyaj öncesi doğal makyaj bazı olarak kullanabilirsiniz. Cildi yatıştırır nemlendirir ve makyajın daha homojen görünmesini doğal durmasını sağlar.
- Gözaltı şişliklerinden sabah uyanında 15 saniye kadar yapacağınız, gül suyu pansumanı ile kurtulabilirsiniz.
- Gül suyu ağız gargarası yapılır ise antibakteriyel özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığı korunur. Ayrıca ağız kokusunu gidermede etkilidir.

GÜL SUYU CİLT BAKIMINDA NASIL KULLANILIR?
Cilt sağlığı için gül suyu tonik, nemlendirici ve maske olarak kullanılabilir.
- Sabah uyanınca yüz yıkandıktan sonra bir pamuğa dolapta bekletilmiş gül suyu dökülerek tüz ve boyun toniklenir.
Bu işleme devam ettiğinizde zamanla cildiniz daha parlak, berrak, sağlıklı ve gözeneklerinizin daha sıkı olduğunu gözlemleyeceksiniz.
- Duş alıp kurulandıktan sonra tüm vücut gül suyu ile nemlendirilebilirse, vücuda zindelik, ferahlık verir. Aynı zamanda vücutta oluşan sivilcelerin kurumasını sağlar. Her duştan sonra düzenli kullanımda da tekrar sivilce çıkması önlenmiş olur.

KIRIŞIKLIKLARIN ÖNLENMESİ VE TERTEMİZ, SİVİLCESİZ BİR CİLT İÇİN TAVSİYE EDECEĞİMİZ GÜL SUYU MASKESİ TARİFİ;
Ilık su ve nemlendirici bir sabunla yıkadığımız yüzümüze uygulayacağımız, aşağıda tarifini vereceğimiz maske tarifi size cildinizi çok iyi hissettirebilir…
Bu maskeyi ara sıra da olsa tüm cildinize uygulamanız fayda sağlayacaktır. Özellikle sivilceli alanlara uygulanması düzenli kullanım ile sivilcelerin kurumasına ve pürüzsüz bir cilde kavuşmaya yardımcı olacaktır.
- Bir yemek kaşığı beyaz kil,
- 2 yemek kaşığı gül suyu,
- 1 çay kaşığı saf zeytinyağı,
Vücut için uygulanacaksa bu miktarlar doğru orantılı şekilde arttırılmalı ve daha fazla maske malzemesi elde edilmelidir.
Homojen bir şekilde karıştırılarak kına kıvamı elde edilir. Karıştırma işlemini elinizle ya da tahta kaşıkla yapmanız daha sağlıklıdır. Sonra yüz ve boyun bölgesine ya da tüm cilde uygulanır. Kuruyana kadar beklenir ve ılık suyla temizlenir.
Maske temizlendikten sonra gül suyu ile tonik yapılır.

GÜL SUYUNUN ZARARI VAR MIDIR?
Gül suyu tamamen doğal bir solüsyon olduğu için herhangi bir zararı yoktur.
Eğer çok allerjik bir cilt tipine sahip iseniz cildinizin küçük bir kısmına özellikle kol içine (kılsız alan) bir miktar gül suyu sürüp 20 dakika bekleyerek kızarıklık oluşup oluşmayacağını kontrol ederek gül suyu kullanımına başlayabilirsiniz.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de gül suyu kullanmanın bilinen bir sakıncası yoktur.
Cildiniz için herhangi bir ilaç, losyon, krem v.s kullanıyor iseniz gül suyu kullanımını doktorunuza danışmanız uygundur.