KORONAVİRÜS AŞISININ ÜCRETİ NE OLACAK?

2 minutes, 48 seconds Read

Tüm dünyayı etkisi altına alarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen Korona virüs salgını ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülmüştür. Türkiye’de ilk can kaybı 15 Mart 2020’de meydana gelmiştir.

Reklamlar

Koronavirüse yakalanan kişilerde hastalık belirtileri nelerdir?

*Ateş

*Öksürük

*Nefes darlığı

*Karın ağrısı

*Şiddetli sırt ve bel ağrısı

*İshal

*Halsizlik

*Baş ağrısı olarak gözlemlenmiştir.

Güncel olarak ülkemizde Koronavirüs salgını sebepli 5 bin ve üzeri günlük hasta sayısı kayıtlara geçmektedir.

Covid-19 salgınından korunabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın önemle üzerinde durduğu Maske-Mesafe-Hijyen kuralları bireysel olarak uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra dengeli beslenme, bağışıklık güçlendirici gıdalar tüketme ve uyku düzeni de tamamlayıcı faktörlerdir.

Reklamlar

Hastalığa yakalandıktan sonra, hastalık semptomları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğin asıl sebebi bireydeki tanı almış ya da almamış kronik hastalıklardır.

Koronavirüs aşısı ne zaman uygulanacak?

Korona virüs salgınından korunmak için virüse çare olacak aşı çalışmaları halen devam etmekte olup koruyucu etki gösterebilecek aşıların Aralık ya da en geç 2021 yılının ilk aylarında uygulanabilmesi beklenmektedir.

Ülkemizde aşı uygulamaları başladığı andan itibaren risk grubundaki öncelikle sağlık çalışanlarına ortalama 5 milyon aşılanmanın ücretsiz olarak tamamlanacağı açıklamaları gündeme gelmiştir. Önemli olan kısım, önceliğin risk grubunda ve kronik hastalığı olan kişilere verilmesidir. Ülkemizdeki her bireye koronavirüs aşısı ücretsiz uygulanacaktır.

Reklamlar

Risk Grubu Kimlerdir?

Koronavirüs enfeksiyonu her birey için aynı derecede tehlike oluşturmamaktadır. Kronik hastalığı olmayan kişilerde bu enfeksiyon hafif bir seyir izler ve hayati tehlike içermeyebilir. Hatta hamileler ve çocuklar da hastalık tablosu açısından yüksek riskli gruptan sayılmamaktadır.

Hastalığı ağır atlatabilecek hatta ölüm tehlikesi olan kişiler:

*Yaşlılar ( 65 yaş ve üzeri)

*Yüksek tansiyon

*Şeker hastalığı

*Akciğer hastalıkları (astım, KOAH)

*Kanser hastalıkları

*Bağışıklık sistemi hastalıkları

*Kronik böbrek yetmezliği hastalığı

*Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı

*Obezite

Hekim kararına bağlı, kronik hastalıkların kişilerde oluşturduğu hayati risk oranları tespit edilerek, ücretsiz aşı yapılacak olan grubun önceliği planlanacağı öngörülmektedir.

Reklamlar

Aşı yaptırdıktan sonra korunma ne zaman başlar?

Aşı yaptırdıktan 6 hafta sonra güçlü bir koruma gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Aşı ne kadar süre korur?

Aşının ne kadar süre koruyacağını antikorların miktarı ve gücü belirleyecektir.

Aşılanan kişi virüs bulaştırır mı?

Aşı yaptıran kişilerin korona virüsten korunabileceğini ancak virüsü kaptıklarında hastalanmasalar da taşıyıcı olup bulaştırabilecekleri belirtilmektedir.

Koronavirüsten korunmak için uygulanacak olan aşılar güvenli mi?

Yapılan araştırmalarda insan sağlığı üzerinde, ciddi ölçüde bir yan etki ile karşılaşılmadığı için aşı uygulamaları başladıktan sonra dikkat ve tedbirle aşı sonrası süreç takip edilecektir.

Reklamlar
author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: