Acı fındıkgiller familyasından olan günlük bitkisinin, yeryüzünün üçüncü döneminden yani 65 milyon yıl öncesinden günümüze gelen bir zaman yolculuğu vardır.
Anadolu günlük ağacı (Liquidambar orientalis) dünyada yalnızca ülkemizde Muğla ilimizin Marmaris, Milas, Köyceğiz ve Fethiye ilçelerinde yabani olarak yetişmektedir. (Fethiye Günlüklü Tabiat Parkını görmeniz ve günlük ağaçlarının balsam kokusunu içinize çekmeniz tavsiye edilir.)
Aynı cinsten Amerikan Günlük ağacı (L. Styracifluea) ile Formoza Günlük ağacı (L. Formosana) ülkemizde yetişmez.
Ülkemizde günlük ağacı 20 metreye kadar boylanabilen, çınara benzeyen kalın dallı ve geniş tepeli bir bitki olup tek başına ya da diğer ağaçlarla ormanlar oluşturarak gelişir. Çınar ağacının yapraklarına benzeyen ama daha küçük ve daha açık renkli olan yaprakları ince uzun saplı, 3-7 loplu ve bu lopların kenarları keskin dişlidir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri yeşilimsi renktedir.

Aynı tür ağaç üzerinde erkek ve dişil eşeyli çiçekleri ayrı gruplar halinde bulunur. Kapsül biçimindeki meyvelerinin içinde 1-2 tane küçük tohumu yer alır. Nemli ve humuslu toprakları seven günlük ağacı, dökülen tohumları ile çoğalır.
Günlük ağacının odunlaşması ile gövdesi üzerinde balsam kanalları oluşur. Her günlük ağacından 2 ya da 3 yılda bir, yaz mevsiminde uzunlamasına (dikey) yarıklar açılarak ağacın güzel kokulu yağı (balsam) dışarı akar. Akan bu balsam ve ağacın yarılan kabukları toplanır.

Günlük ağacının balsamı, striol adlı uçucu yağ, vanilin, reçine ve sinnamik asit adlı maddeleri içerir. Parfümeri endüstrisinde fiksatif olarak kullanılır. İyi bir koku tespit edicidir.
Günlük ya da sığla yağı denilen bu balsam Türkiye’nin tarımda önemli bir dışa satım ürünüdür. Günlük (sığla) ağacının balsamı alınmış kabukları buhur adıyla cenaze törenlerinde tütsü olarak yakılır.

Sarımsı gri renkli, bal gibi koyu kıvamlı, hoş kokulu ve acımsı günlük (sığla) yağının tıbbi etkileri ve bu etkilerinden yararlanma yöntemleri şöyledir:
*İyi bir antiseptik özelliği vardır. Yaraların temizlenmesi ve iyileştirilmesinde dıştan uygulanır.
*Ciltte ve saçlı deride temizleyici antiseptik olarak kullanılır.
Uyuz hastalığına ne iyi gelir?
*Uyuz, mantar gibi deri hastalıklarında günlük balsamının merhemi uygulanarak, parazit öldürücü ve iyileştirici etkisi vardır. Uyuz tedavisinde alternatif bir tedavidir.

*Mide ve bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir. Bunun için günlük yağı (bir su bardağına, dolu bir çay kaşığı) sulandırılıp bal ile tatlandırılarak içilmesi önerilir.
*Balgam söktürücü etkisi vardır.
*Nefes darlığı gidericidir. ( Bir çay kaşığı günlük (sığla) yağı bir su bardağına su ile sulandırılır. İçine isteğe bağlı bir miktar bal konularak içilmesi önerilir.)
Kronik hastalığı olan kişiler kullanmadan önce hekimlerine danışmalıdır.

Sığla (günlük) ağacının kabuklarından yapılan tütsü hoş kokusu ile ortama ferahlık verir.
Psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir.
Nazarın ağır etkisini ortamdan uzaklaştırır.