Sedefotugiller (Turunçgiller) ailesinden olan limonun ana yurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleridir.
Dünyada astropikal iklim bölgelerinde ve Ege ile Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmekte olup, 3-6 metre arası boy uzunluğu olan, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır.
Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Değişik sıralanma durumunda, elips şeklinde iri yaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu, sivri uçlu ve hoş kokuludur.
İlkbahar aylarında açan güzel kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri vardır. Çiçekler dal üzerinde ya tek tek ya da kümeler halinde bulunur.
‘’Yediveren’’ diye adlandırılan limon türleri ise, tüm yıl çiçek açar ve meyve verir.

*Sonbahar aylarında olgunlaşan limon meyvesi yumurta şekilli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 8-10 bölmeli, çok ekşi bol sulu bir meyvedir.
Olgunlaşmış (sarı) limon meyvesinin üzerinde uçucu yağ ve esanslar içeren benekler bulunur. Meyvenin kabuğunun altında ise, beyaz renkli ve sünger dokulu bir katman bulunur.
Meyvenin içinde yer alan beyaz tohumları (çekirdekleri), küçük, oval ve tıpkı limonun şekli gibi bir ucu sivridir.
Bol güneş alan, rüzgardan korunaklı yerleri, hafif, sulak ve humuslu toprakları seven limon ağacı çekirdekleriyle çoğalır.
Limon (Citrus Limon) doğal bir C vitamini kaynağıdır. Limon suyunda organik nitelikli, strik asit, pektin ve şekerler bulunur.
Limon (lemon) meyvesinin suyu ya da dilimleri bazı yemek ve çorbalara eklenir. Salatalarda bolca kullanılır. Ayrıca ferahlatıcı özeliği ile sevilen bir içecek olan limonata yapımında kullanılır.
Bazı yemek ve reçel yapımında ürünlerin kararmaması için limon suyu eklenir. Uçucu yağ ve esans içeren limonun kabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen esans kozmetik ve içecek yapımında kullanılır.

LİMONUN FAYDALARI VE KULLANIM YOLLARI
*C vitamini eksikliğinde ortaya çıkan iskorbit hastalığında, limon en iyi doğal ilaçtır.
*Soğuk algınlığı, nezle, öksürük, boğaz ve baş ağrıları ile gribal enfeksiyon durumlarını hafifletir.
*Yüksek ateşi düşürür.
Bu etkilerden faydalanmak için, sıkılan limon suyu ılık su ile sulandırılıp (bir su bardağına tamamlanarak ) içine bir çay kaşığı bal konularak içilir.
*Boğaz ağrıları ve bademcik enfeksiyonlarında sıkılan limon suyu, ılık suyla bire bir ölçüsünde karıştırarak solüsyon hazırlanır, gargara yapılır.
*Ani yükselen tansiyonda, yarım limonun suyu bir su bardağına sıkılır. Üzeri oda ısısında suyla tamamlanarak içilir. Bu ani yükselen tansiyonu normal seviyesine indirebilmek için önerilir.

*Limon doku sıkılaştırıcıdır ve cilt toniği olarak kullanılabilir. Çilleri azaltır. Cildi güzelleştirir. Bunun için sıkılan limon suyu elle ovularak dıştan uygulanır. (emilimi sağlanır) 10 dakika beklenir ve cilt ılık su ile yıkanır.
*Sigara (sağlığa zararlıdır) içenlerde tırnak ve dişlerde oluşan tütün lekelerini ağartır. Diş etlerini güçlendirir. Bu etkisi için limon suyu dıştan uygulanır. (Eller limon suyu ile ovuşturulur, dişler limon suyu ile fırçalanıp ağız iyi çalkalanır.)
*2 dakikadan fazla limon suyu ile diş fırçalamak diş minesine zarar verir.
*Soğuk havanın neden olduğu el ve yüz çatlaklarına iyi gelir. Bu faydasından yararlanmak için sadece limon suyu ile elleri ovuşturmak yeterlidir.
*Limon, susuzluk, yorgunluk, bitkinlik hislerini giderir. Vücuda zindelik verir. Bunun için limonata yapılıp içilir.
*Limon idrar yolu enfeksiyonlarını temizler. Bunun için vücuda damak tadınıza uygun herhangi bir yolla limon suyu almak yeterli olacaktır. Ancak bolca tüketilmelidir.

*İştah açıcıdır. Sindirim sistemini uyarır.
Bu etkisi için 1 litre kaynamış suya 20-30 gram taze limon yaprağı üzerine dökülüp 15-20 dakika demlendirilerek yüzde 2-3’lük bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon yemeklerden 15 dakika önce, birer bardak içilir. Bu işlem diyet yapıyorsanız hızlı kilo vermenize yardımcı olur yani yağ yakımını hızlandırır.
*Limon aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Antiseptik (mikrop kırıcı) özelliği de vardır.
Bunlar için limonun gövde ya da dallarından kabukları alınır. Bu kabuklar içme suyunda 15-20 dakika kaynatılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyondan günde 2 su bardağı (sabah-akşam) içilir. Yaraları temizlemek ya da doku iyileşmesini hızlandırmak için aynı solüsyon haricen hasarlı bölgeye uygulanabilir.
*Sivrisinek ve böcek sokmalarında, sokma yerinin iyileşmesini hızlandırır. Bunun için sıkılan limon suyunun birkaç damla suyu, sokma yerine, ovuşturularak dıştan uygulanır.
*Diz ağrıları için bir limon kabuğu 500 mililitre su da kaynatılır ve günde bir defa içilir. Hazırlanan solüsyon bittikten sonra en az 15 gün ara vermek gerekir. Sık sık ve sürekli bitkisel karışım tüketmek böbrek fonksiyonları için zararlı olabilir.
Ayrıca bu solüsyon kollejen eksikliğinden, kireçlenme ya da romatizmadan kaynaklanan eklem ağrılarına iyi gelir.
*Zayıflamak için kullanılan limon kabuğunun kaynatarak suyunun her gün içilmesi böbrek hastalıklarına sebep olabilir. (Kilo verdirmez, vücuttan sıvı kaybı sağlar, içmeyi bırakınca hızlıca verildiği düşünülen kilo geri alınır.)