Maydanozgiller ailesinden örnek bir bitki olan maydanozun ana vatanı Akdeniz havzasıdır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetiştirilen iki yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir.
Maydanoz, ilk yılında bol yaprak oluşturur, ikinci yılında ise 80-100 santimetreye kadar boylanabilen gövdesini meydana getirir.
Gövdesi ve yaprakları dairesel kesitli ve yeşil renklidir. Yaprakları düzgün ve çok parçalı kesimli, parlak yeşil, alt katmanı biraz daha açık renklidir.
Maydanozun kök, gövde, sap ve yaprakları hoş kokuludur. Yaz mevsiminde açan şemsiye şekilli sarı renkli çiçekleri vardır.
Bitkinin küçük tohumları koyu renkli ve orak biçimli olup, en güçlü kokusunu taşıyan kazık kökü dal dal ve sonra ince saçaklara ayrılan yapıdadır.

Bol güneşli veya kısmen gölge yerlerde zengin, nemli ve derin kazılmış toprakta yetişen maydanoz tohumlarıyla çoğalır.
Eski Yunan ve Romalılar döneminden bu yana yemeklere çeşni olarak katılır veya sofra ve yemek süslemesinde kullanılır.
Maydanoz başta C vitamini olmak üzere A, B ve K vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile apiol isimli uçucu bir yağ içerir.
Salatalara ve bazı yemeklere çiğ olarak, kimi yemeklerde pişirme işlemi sonlanırken ya da pişirme bitince hemen, eklenerek tüketilir.
MAYDANOZ FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ
Balgam, idrar ve safra söktürücüdür. İdrar söktürücü etkisi kanı da temizleyerek yararlı olmakla birlikte, varsa bedendeki aşırı ödemin nedeni tıbbi olarak mutlaka araştırmalı ve maydanoz tüketimi sorunun kaynağına göre tüketilmeli ya da tüketilmemelidir.
*Adet düzensizliğine iyi gelir. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı kanamayı arttırır. Adet sancılarını hafifletir.
*Sindirimi kolaylaştırır. Tokluk hissi verir.
*Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür ve karın ağrılarına iyi gelir.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.

*Afrodizyak (cinsel gücü arttırıcı) etkisi olduğu bilinmektedir.
*Akne (acne), sivilce oluşumunu azaltır.
Bu faydalarından yararlanmak için; bitkinin kazık kısmı, tohum ya da yaprakları 1 su bardağı su için 1-2 tatlı kaşığı olacak kadar alınıp, üzerine kaynamış su dökülerek 10 dakika kadar demlenir.
Elde edilen çözelti günde 3 defa birer bardak içilir.(her seferinde taze hazırlanması önerilir.)
Maydanozun sap ve yapraklarının çiğ olarak tüketilmesi ağız kokusuna iyi gelir.
Ciltteki akneler için de her gün düzenli olarak çiğ maydanoz tüketilmesi önerilir. Akneleri içten kurutur ve cilt gözeneklerinin de sıkılaşmasına yardımcı olur.
Maydanoz limon kürü olarak, yarim limon suyu ile 8-10 dal maydanozu blenderdan geçirerek, maydanoz kürü hazırlanır ve tüketilebilir.

Mevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle semptomlarının kolayca giderilmesine faydalı olur. Bu etkisi için de maydanoz yine çiğ olarak tüketilmelidir.
*Maydanozun gebelik döneminde fazla tüketilmesi, düşüğe ya da erken doğuma sebep olabileceğinden ölçülü kullanılması önemlidir.