Boyun, başla gövdeyi birbirine bağlayan vücudun bir bölümüdür. Burada hayati önem taşıyan şah damarı, tiroid bezi ve tüm vücuda dağılan sinir sisteminin bağlantıları geçer.
Boyun bölgesinde 7 adet boyun omuru bulunur. Bunlar arasında diskler mevcuttur. Bu diskler boyun hareketlerini kolaylaştırır.
Boyun omurganın diğer bölümleri olan bel ve gövdeye göre daha fazla hareket yeteneğindeki bir bölgedir. İçe dışa, öne arkaya ve dönme hareketi ile her yöne hareket kapasitesine sahiptir. Hareket kapasitesinden dolayı da etrafı çeşitli kas tabakaları mevcuttur.
Boyun sağlığı, boynun görevleri ve işlevi açısından önemlidir. Boyun düzgün pozisyonda olmazsa çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir.

Boyun Fıtığı
Boyunda bulunan disklerde zamanla meydana gelen yırtılmalar ve yıpranmalar ile omuriliğe bası yapması sonucu gelişir.
*Elde uyuşma,
*Kola vuran ağrılar,
*Elde güç kaybı,
İleri evrelerde tüm vücudu etkileyecek sonuçlar doğurabilir.
Bu hastalık gelmeden engellemek, hem de yaşam kalitemizi iyileştirmek mümkündür. Bunun için de boyunun fıtri duruşunu değiştirmemek elzemdir. Boyun fıtraten gövdeye dik durmalıdır. Kulak memesi omuz hizasında olmalıdır. Eğer bu pozisyonu sağlamaya engel bir alışkanlığımız varsa hayatımızdan onu çıkarmalıyız.

Örneğin; iş yerinde çalışırken masa ile bilgisayar ekranı açısını bu kurala göre doğru ayarlamak gerekmektedir.
Son yıllarda hayatımızın vazgeçilmezi olan Akıllı Telefonlar bu pozisyonu oldukça bozmaktadır. Baş öne gelmek suretiyle boyun anatomik duruşunu ciddi manada bozmaktadır. Akıllı telefon kullanımı alışkanlığımızı en aza indirmek, doğru boyun pozisyonunda kullanmak gerekmektedir.
Sonuç olarak hayatımızın içerisinde yer edinmiş olan teknoloji, gün geçtikçe daha fazla yaşam alanımıza girip gelişmesiyle birlikte vücut sağlığımızı bozmaktadır.

Vücut sağlığımızı kaybetmemek için;
*Doğru egzersiz ve doğru duruş pozisyonu ile birlikte boyun hastalıkları en az indirmek, gereksiz ilaç kullanımı ve cerrahi müdahalelerin de önüne geçebileceğimizi düşünüyorum.
Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Dr. Osman YİĞİTOĞLU