BAL KABAKLARI VE FAYDALARI

1
3 minutes, 33 seconds Read

Kabakgiller ailesinden olan bal kabağının ana vatanı Amerika, Helvacı kabağının ki ise dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde bol bol yetiştirilir. Bu iki tatlı kabak türü bir yıllık sürünücü otsu bitkilerdir.

Birkaç metre boylanabilen ve yapıları sakız kabağına benzeyen, tatlı kabakları iri meyvelerinin biçimleri ile kabuk ve et renkleri birbirinden farklıdır. Bal kabakları (Cucurbita Moshata) silindiri andıran yuvarlağa yakın başlık şeklindedir. Kabuğu ile tinin rengi turuncu olup, dış kabuğu üzerinde uzunlamasına derin oluklar vardır. Bal kabakları 15-25 kilogram ağırlığına ulaşırlar.

Reklamlar

Helvacı kabağı (Cucurbita Maxima) ise, silindirik ve yuvarlağa yakın biçimli, düz kabuğunun üzerinde kurşuni beyaz, eti sarı renkli ve çok lezzetlidir. 30-50 kilogram kadar ağırlığa ulaşan helvacı kabakları, ülkemizde bal kabaklarından daha çok yetiştirilir.

Her iki kabak türünde de etinin yanı sıra tıbbi açıdan çok faydalı olan çekirdekleri, çerez olarak tüketilen kabak çekirdeklerine çok benzer. Fakat daha iri ve içleri daha dolgun olur. Tatlı kabakları pastacılıkta ve börek yapımında kullanılır.

Reklamlar

Tatlı Kabaklarının Faydaları ve Kullanımı

*Tatlı kabaklarının eti antioksidan maddeler olan A, C ve E vitaminlerini yüksek miktarda içerdiğinden bağışıklığı arttırır.

*Kansere karşı korur.

*Kalp ve damar sağlığını güçlendirir.

*Katarakt olarak anılan göz hastalığına karşı savunucudur.

*Yüksek oranda çinko içerir. Bu sayede spor performansını ve güçlülüğü arttırır, kadınlarda doğurganlığı arttırır, vücudu insüline duyarlı hale getirir ve diyabeti önler, Alzheimera karşı korur ve beyin sağlığını destekler, uyku, bilinç ve enerji seviyesini yükselterek depresyonu engeller, saç dökülmesini önler.

Tüm bu faydalarından yararlanabilmek için kış mevsiminde günlük bal kabaklarının etli kısmından bir su bardağının yarısı (2 yemek kaşığı) kadar tüketmek yeterlidir.

Reklamlar

*Tatlı kabaklarının çekirdekleri (tohumları) erkeklerde prostat bezinin büyümesinden kaynaklı idrara çıkma zorluğu, idrarın miktarı ve idrar sıklığı şikayetlerinde iyileşme sağlar.

*Tatlı kabak çekirdekleri böbrek taşlarının oluşumunu önler. Oluşmuş böbrek taşlarının düşürmeye yardımcı olur.

*Bu iki etkisinden yararlanmak için sonbahardan kışa kadar, pazarlarda, sokak satıcılarında, manav ve marketlerde satılan tatlı kabağı çekirdeği satın alınıp, günde 25 gram bir avuç pişirilmemiş çekirdek içinin çok iyi çiğnenerek tüketilmesi önerilir.

*Tatlı kabağı çekirdekleri bağırsak parazitleri için de çok fayda sağlar.

Bu yararı için iki gün üst üste 30-40 gram kadar tatlı kabağı çekirdeğinin çok iyi çiğnenerek yenmesi ve 1 saat sonra müshil içilmesi önerilir.

Reklamlar

Kış Ayları için Zerdeçallı Bal Kabağı Çorbası Tarifi:

Malzemeler: 3-4 dilim bal kabağı, 1 tane havuç, 1 tane orta boy patates, 1 tane kuru soğan, 4-5 diş sarımsak (Sarımsak ve Faydaları için), yarım çay bardağı zeytinyağı, yeteri kadar tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı zerdeçal, 2 litre su, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı et suyu.

*Kabakların kabukları ince ince soyulup yıkanır ve küp küp doğranır.

Reklamlar

*Patates ve havuç ayrı ayrı rendelenir.

*Tencerede su kaynatılır ve kaynayan suya önce bal kabakları atılır.

*Sonra patateslerde atılıp bal kabağı ve patatesler yumuşayana kadar kaynatılır.

*Başka bir tencerede soğanlar, havuçlar ve sarımsaklar sırayla eklenerek zeytinyağında kavrulur. Yumuşayan bal kabağı ve patates bulunan tencereye ilave edilir. Et suyu ve tuz da ilave ederek sebzeler pişene kadar kaynatılır.

*Pişen sebzeler aynı tencerede pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırıcıdan geçirilir.

*İçine süt, pul biber ve zerdeçal da ekleyip kaynatılır.

*En son karabiber de ilave edip altı kapatılır. Çorbanın üzeri kabak çekirdeği içi ile süslenebilir.

Afiyet olsun.

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Comments

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: