PAPATYANIN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

3 minutes, 11 seconds Read

Bileşikgiller ailesinden olan Anthemis ve Matricaria cinsi papatya türleri sarı renkli çiçekleri ve bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçek yapraklarından oluşan görüntüsü ve çok parçalı yaprakları ile dikkat çeker. Papatya türleri ilkbaharda çiçek açmaya başlar, yaz boyunca çiçekleri kalır.

100 kadar Anthemis cinsi papatya vardır. Ana vatanı Avrasya’dır.

Boyları 20-30 santimetreye ulaşabilen dayanıklı ve çok yıllık otsu bitkilerdir. Ülkemizde 50 tane Anthemis türü papatya bulunur.

En önemlisi 75 santimetreye kadar uzayan Alman Papatya’sıdır.

Reklamlar

Alman Papatyası Faydaları ve Kullanım Şekli

*Cilt yatıştırıcı, tonik ya da boğaz ağrıları antiseptiği olarak yaş ve ya kuru çiçeklerinden oluşan solüsyon günde iki fincan içilebilir.

*Aynı solüsyon uykusuzluğa karşı gece yatmadan bir saat önce bir bardak içilir.

*Yüzdeki ve vücuttaki akne (acne) için bu solüsyonla yıkama ve durulama yapılırsa sivilceler kurur.

*Romatizmal ağrılar için 1 su bardağı zeytinyağına 1 su bardağı taze papatya konularak, karanlık bir dolap ya da ortamda 40-45 gün bekletilen özüt ağrılı yerlere uygulanabilir.

*Saç sağlığı için kullanmak amaçlı, çiçekler suda kaynatılır. Bu suya daldırılan tarakla saçlar taranır. Bu işlem saç derisinin pH dengesini korur. Saç uzamasına yardımcı olur.

Reklamlar

TARLA KÖPEK PAPATYASI (ANTHEMİS ARVENSİS)

Ülkemizde çok yaygın yetişen ağır kokulu bir papatya türüdür.

Gaz söktürücü, uyarıcı ve adet söktürücü özellikleri vardır. Bu amaçlarla kullanılacak ise taze ya da kurumuş çiçekleri bir su bardağına, bir tatlı kaşığı çiçek konularak 5 dakika kaynatılmasıyla hazırlanmış solüsyon günde bir kez içilir.

Matricaria cinsi papatyaların da ülkemizde en yaygın yetişeni Adi ya da Tıbbi papatyadır. 25-50 santimetre boylanabilen, dayanıklı çok yıllık otsu bir bitkidir. Sarı renkli, tüpsü görünümlü çiçek başı kubbe gibi çıkıntılıdır. Bu çiçek başının çevresindeki dilsi yapraklar beyaz renklidir.

Adi ya da Tıbbi Papatya Faydaları ve Kullanım Şekli:

*İştah açıcıdır.

*Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelir.

*İdrar söktürücü ve ödem atıcıdır.

Bu etkileri için 1 su bardağı suya, 1 tutam taze ya da kurumuş çiçeklerden konulur ve günde bir bardak içilmesi önerilir.

Reklamlar

*Boğaz ağrıları için iki üç tutam papatya bir su bardağı suda 10-15 dakika kaynatılarak hazırlanan solüsyon ile gargara yapılır.

*Yaraları iyileştirmesi, gargara için hazırlanan solüsyon dıştan kompres yapılarak uygulanır.

*Saç rengini açmak için ise 3 tutam papatya çiçeği, 1 su bardağı su ile 10-15 dakika kaynatılır. 1 saat bekletilip soğuduktan sonra, temiz saça (saç maskesi olarak özellikle uçlardan köklere doğru) uygulanır. Saç streç film ile sarılır. 1 saat bekletilir ve sadece su ile (şampuan kullanmadan) durulanır.

Reklamlar

Çay olarak tüketilecek ise 500 mililitre suya, 3 yemek kaşığı papatya kurusu konularak demlenir.

Gebelik ve emzirme döneminde kullanılması sakıncalıdır.

Alerji geliştirebileceği için içilmeden önce alerji testi yaptırılması uygundur. Yaptırılamıyor ise bir çay kaşığı solüsyon kol içine damlatılıp yedirilerek kızarıklık oluşup oluşmayacağı (2-6-12-24 saat arayla) kontrol edilir. İçilerek kullanılacak ise tüketime bir tatlı kaşığı ile başlanılır.

*Şeker hastalığı ile ilgili ilaç kullanan kişiler kesinlikle papatya çayı tüketmemelidir.

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: