Bileşikbabagillerden olan civanperçemi (binbiryaprak otu) kuzey yarım kürenin ılıman ikliminde yaygın olarak yetişir. Ülkemizde Kuzey ve Doğu Anadolu kırlarında yol kenarlarında sıklıkla karşılaştığımız bu bitki 10 santimetre kadar boya erişebilen, dayanıklı ve çok yıllık bir otsu bitkidir. Gövdesinin içi boştur ve dal dal ayrılır.
Yaz mevsimi boyunca açan kırık beyaz, sarı ve bazen de pembe çiçek salkımları ile güzel bir görüntüsü vardır. Bitki çiçeklerinden döktüğü minik tohumları ile çoğalmaktadır.
Civanperçemi (Achillea millefolilum) bitkisi insan vücuduna faydalı olan uçucu yağ, tanen, acı organik asitler ve yapışkan bitki sıvılarını içerir. İnce ince doğranan yaprakları salatalara doğranarak tüketilebilir. Bu işlem insan vücuduna detoks etkisi yapar.

CİVANPERÇEMİ FAYDALARI VE KULLANIMI
- Terletici şifalı otlardan biridir.
- Soğuk algınlığının iyileştirilmesinde kullanılır.
- Kılcal damar genişlemesi ile oluşan yüksek tansiyonu düşürür.
- Sindirim sistemini rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Gaz sıkışmasına karşı kullanılır.
- Kemik mineral desteği sağlayarak kemik erimesini önler.
- Romatizmal ağrıların giderilmesinde etkilidir.
- Kadınlar üzerinde adet söktürücü etkisi vardır. Adet dönemi ağrılı geçen kadınların adet döneminin ilk 3 günü çayı bolca tüketmeleri önerilir.
- Vücudu kanser hücrelerine karşı korur.
- İdrar yolu enfeksiyonlarında (sistit) antiseptik etkisiyle iyileştirici fayda sağlar.

Bu etkilerinden yararlanmak için, bitkinin, gövde, yaprak ve çiçekleri yaz boyunca toplanır. Gölge ve hava alan bir yerde kurutulur. 1 bardak kaynamış suya (sıcakken) 1 tatlı kaşığı kurutulmuş karışım konulur. 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Civanperçemi çayı günde 2-3 kez birer bardak sıcakken içilir.
- Civanperçemi akne tedavisinde iyileştiricidir. Akne için kullanılacak ise 1 su bardağı kaynar suya 2 tatlı kaşığı civanperçemi eklenir ve 10-15 dakika demlenerek bir solüsyon elde edilir. Bu solüsyon ılık halde iken temiz bir pamuğa dökülerek akneli bölgelere yedirilerek uygulanır.
- Civanperçemi ayrıca yüzdeki sivilce izleri (çöküntüleri) için kullanılacaksa çayı 20 dakika sıcak suda demlenir ve süzülür. Akşam yatmadan önce yüz iyice yıkanıp temizlenir. Hazırlanan solüsyon temiz bir pamuk yardımı ile yüze sürülür. Kuruyuncaya kadar beklenir ve tekrar sürüldükten sonra yatılır. 6 ay kadar düzenli kullanım sonucunda genellikle iyileşme gözlenir. Civanperçemi bitkisinin hücre yenileyici ve gençleştirici etkisi de vardır.
- Civanperçemi otu iyi bir yara iyileştiricidir. Yaraların daha hızlı sürede iyileşmesini sağlar. Yara iyileşmesi için, bitkinin yaprakları taze iken toplanır. Güzelce yıkanır. İyice suyu akıtıldıktan sonra, temiz bir kabın (havan) içinde ezilir. Beyaz temiz bir tülbent ya da steril spanç yardımı ile yara üzerine kompres yapılır.
- Civanperçemi hemoroid hastalığında da iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Hemoroid için kullanılacak ise, bitkinin yaprakları körpe iken ezilir ve hazırlanan civanperçemi lapası hemoroid memelerinin üzerine temiz bir eldiven ile uygulanır.