Ihlamurgiller ailesinden, kışın yaprağını döken 30’a yakın ağaç ya da ağaççık türünün adı ıhlamur olarak geçer. Kuzey yarım kürenin tüm ılıman ikliminde yetişir ve ülkemizde de bolca vardır. Killi, kalkerli ve nemli topraklarda yetişir.
Ihlamur ağacının özellikleri;
*Ihlamur ağacı hızlı büyür.
*Boyları 20-25 metreye kadar ulaşabilir.
*Gövde çapı da 1,5 metreye kadar genişleyebilmektedir.
*Önceleri düz olan ağaç gövdesi ağaç yaşlandıkça çatlamaya başlar.
*Uzun saplı koyu yeşil yaprakları kalp şeklindedir.
*Kenarları düz ve almaşık dizilidir.
*Yaprağın gri ya da gümüş görünümlü alt yüzünde tüycükler bulunur.

Haziran- Ağustos ayları arasında açan sarımsı renkli çiçekleri vardır. Ihlamur çiçekleri 3-5 tane bir arada olacak şekilde dal uçlarında konumlanır. Ağaç meyvesi tek tohumlu ve kurudur. Ihlamur ağacı tohumlarıyla, filizleriyle ya da gövde çeliklerinin ayrılıp dikilmesiyle çoğalır.
Ihlamur çiçek ve yapraklarında tilyum adlı glikozit vardır. Ayrıca tanen, yapışkan bitki sıvısı ve farnesol içeren uçucu yağ bulunur. Özellikle çiçek ve yaprakları tıbbi olarak kullanılabilir. Ihlamur ağacının beyaz ve yumuşak olan kerestesi heykelcilikte, gövde kabukları boyacılık ve halat yapımında kullanılır. Ülkemizde en çok büyük yapraklı ıhlamur (T. platyphyllos) ile ikinci olarak küçük yapraklı ıhlamur (T. Cordata) türü ıhlamur ağaçları yetişir.

IHLAMURUN FAYDALARI
Ihlamur ağaçlarının çiçek ve yapraklarının tıbbi etkileri ile bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle sıralanır.
- Göğsü yumuşatır. Astım ve KOAH hastalıklarında nefes almayı kolaylaştırır.
- Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. Stresli dönemlerde sakinleştirici etkisi vardır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi ile kaliteli uyku uyumayı sağlar.
- Kadınlarda adet sancılarını giderir. Premenstrüal sendrom dediğimiz adet öncesi stres gerginlik, huzursuzluk durumlarını azaltır.
Bu faydalarından yararlanabilmek için yaz ortasında, havanın yağışsız olduğu kuru günlerde ıhlamur çiçekleri ve yaprakları toplanır. Gölge ve temiz bir alanda kurutulur. Gölgede kurutulması önemlidir. Çünkü güneş gören yerde kurutulursa ıhlamur etkisini başta olmak üzere kokusunu da büyük ölçüde yitirir.

Ihlamur çayı nasıl demlenir?
Kurutulmuş ıhlamur çiçek ve yaprakları karışımından bir tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 su bardağı kaynamış sıcak su eklenir. 10 dakika demlenmeye bırakılır. Bu ıhlamur çayından günde 3 kez birer su bardağı içilir.
- Ayrıca ıhlamur terleterek soğuk algınlığı semptomlarını gidermede faydalıdır.
- İyi bir antioksidan ve idrar söktürücüdür.
- Zihin açar.
- Bedeni ve bağışıklığı güçlendirir.
Ihlamurun antioksidan, idrar söktürme ve terletme faydalarından yararlanmak için bir su bardağı kaynamış sıcak su, 3 tatlı kaşığı ıhlamur üzerine dökülür. 10-15 dakika demlenir. Herhangi bir böbrek hastalığı sorunu yok ise günde 3 kez birer su bardağı ılık halde tüketilebilir. Kronik hastalıklarınız var ise doktorunuza danışmanız uygundur.