Kadınların belirli zaman aralıkları ile kendi kendine meme muayenesi yapması olası durumda meme kanserinin erken teşhisi için gereklidir. Hatta bu kanser tedavisinin ilk adımı sayılabilir. Kendi kendine meme muayenesinin farklı pozisyonlarda yapılması meme dokusu altındaki kasların farklı biçimde kasılması ve varsa değişik oluşumların daha iyi hissedilmesine kolaylık sağlar.

- Omuzlarınız düz ve elleriniz kalça üzerine gelecek şekilde aynaya dönük olarak memelerinizi gözlemleyin.
- Memelerinizin her zamanki ölçüsü, rengi ve şekline bakın. Göğüslerde şişlik ya da bozulma olmaması gerekiyor.
- Meme cildinde çökme, şişlik ve buruşukluk, meme başı şekil değişikliği veya içeriye doğru çökmesi, ağrı sivilceler veya şişlikler gözlemeniz halinde hemen bir doktora başvurun.
- Kollarınızı yukarıya doğru kaldırarak aynı değişiklikleri gözlemek için tekrar bakın. Aynaya bakarken göğüs kaslarınızı hafifçe sıkarak akıntı gelip gelmeyeceğini kontrol edin. Bu akıntı süt beyazı, sarımsı akıntı veya kan olabilir.
Sonra göğüslerin baş ve serçe parmak dışındaki diğer üç parmakla taranması daha uygun olacaktır. Tarama işlemi üç kez hafif, orta, şiddetli bastırarak tekrarlanmalıdır. Bu taramada ki amaç memelerdeki mevcut doku kitlesinin dışında var ise yeni kitlelerin tespit edilmesidir.
- Sırt üstü uzanın baş ve kürek kemiğinizin altına gelecek şekilde bir yastık yerleştirin.
- Sol kolunuzu başınızın arkasına yerleştirin. Sol memenizi sağ elinizin baş parmak ve işaret parmağı dışındaki 3 parmağınızla, sonra sağ kolunuzu başınızın arkasına kaldırarak sol elinizin 3 parmağı ile köprücük kemiğinin altından başlayarak dairesel şekilde önce hafif sonra kuvvetlice meme çevresini ve koltuk altınızı yoklayınız. Bu muayene işlemi sırasında elinize farklı bir sertlik, dolgunluk veya kitle hissettiğinizde bu değişikliği doktorunuzla mutlaka görüşün.
- Son olarak da ayakta veya oturarak sol kolunuzu başınızın arkasına kaldırın. Sağ elinizin 3 parmağı ile kürek kemiğinden koltuk altına kadar meme çevresini ve meme üstünü palpe edin.(yoklayın)
- Bu işlemi duşta iken ıslak ve kaygan cilt üzerinde yapmanız ise daha kolay bir inceleme yapmanızı sağlayacaktır.
Elle taramalarda büyükçe kitleler hissedebilirsiniz. Bu kitleler genellikle normal meme dokusudur.
Ayakta yapılan taramalar genellikle memenin üst dış bölümünün kitlelerini tespit etmeye yarar.
Bütün bu inceleme ve gözlemlerde ortaya çıkabilecek değişiklikler aklınıza hemen meme kanseri hastalığını getirmemelidir. Çünkü memelerdeki bu değişikliklerin %75’nin kanser olmadığı bilinmektedir.

Kadınlar adet görmeye başladıktan sonra ayda 1 defa kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene mentrüal kanama (adet dönemi) başlangıcından 5-7 gün sonra yapılmalıdır. Çünkü bu dönemde hormonların etkisi en aza inmiştir.
Meme Klinik muayenesi için 20 yaşına gelmiş her kadının 3 yılda bir, 40 yaşından sonraki dönemde de yılda bir defa doktora başvurması gerekir. Düzenli kontroller özellikle kanser hastalıklarında önleyicidir ve tedaviyi kolaylaştırması açısından önemlidir. ‘’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’’