AKDİKEN (ATEŞ TACI, BARUT AĞACI, GEYİK DİKENİ) VE FAYDALARI

2 minutes, 21 seconds Read

Hünnapgiller ailesinden olan Akdiken bitkisinin anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Kuzey Anadolu’nun dağlık bölgesinde yabanisi yetiştiği gibi park ve bahçelerimizde de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 2-3 metre boyunda çalı biçiminde ağaççık iken, bazen de 6-8 metreye boya ulaşabilen örneklerine de rastlanır. Yaprakları sivri uçlu oval ya da yuvarlak biçimli ve parlak yeşil renklidir.

 Sarımsı ve beyaz renkli çiçekleri vardır ve yaz aylarında açar.3-5 çiçeği bir arada bulunur. Olgunlaşan çiçekleri önce yeşil renkli yuvarlak meyveler verir. Sonbahara doğru sararan bu meyveler kuşların kış yemi olur. Daha sonra iyice olgunlaşıp turuncu veya kırmızı renge dönen 6-8 milimetre çapındaki, tadı mayhoş ve birazda acı olan meyveleri, akdiken bitkisinin tohumlarını taşırlar. Güneşli yerleri seven akdiken bitkisi, toprak seçmez. Tohumundan ve gövde çeliklerinden çoğalır.

Akdiken meyvesi ve yapraklarında, ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Reklamlar

AKDİKEN BİTKİSİ VE MEYVESİNİN FAYDALARI

  • Akdiken bitkisi etkili ve kullanılması güvenli bir müshildir. Hemoroid, kabızlık, hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda etkilidir. Düzenli kullanımlarda bağırsakları ve sindirim sistemi fonksiyonlarını dengede tutar.
  • Antioksidan ve idrar söktürücüdür.
  • Beden işlevlerini olumlu yönde değiştirici ve düzeltici etkisi de vardır.
  • Ağız kokusu, ağız içi aftlar ve diş eti kanamalarına karşı engelleyicidir. Ağız sağlığını korur.
  • Stres, anksiyete ve psikolojik rahatsızlıklarda ortaya çıkan uykusuzluk sorunlarına karşı etkilidir. Akdiken çayını günlük, yatmadan önce 1 fincan tüketirseniz, psikolojik rahatlama sağlar.
  • Akdiken çayı saç derisini yenileyerek, saçlı deri sorunlarını ( kepek, deri dökülmesi vb.) gidermede etkilidir.
  • Bu etkisinden yararlanabilmek için akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı alınır ve 1 su bardağı kaynamış sıcak suya konulur. Ağzı kapatılarak 15 dakika demlenmeye bırakılır. Bu hazırlanan akdiken suyu 12 saat etkilidir. 12 saatten sonra kullanılması uygun değildir. Sabah ya da akşam 1 su bardağı içilir. Bitkinin olgun meyvelerinden 10 tane sabah aç karna ya da akşam yatmadan önce yenirse de aynı etkiyi gösterir.
  • Bitkinin meyve yaprakları sonbaharda toplanır ve gölgede kurutulur. Yukarda anlatılan çay tarifi uygulanır ve içilir.
  • Bitkinin meyvelerine biraz şeker ve su katılarak kaynatılır ve şurubu hazırlanarak, sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir.
  • Akdiken kullanılırken 2 tatlı kaşığı bulantı ve aşırı ishale sebep olabilir böyle durumlarda kullanım miktarı azaltılmalıdır.

Şifalı günler dileriz…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: