ALLİL SÜLFİTLER
Allicin: LDL kolestrolüne, bağışıklık sistemi, bazı kanser risklerine iyi gelir. En çok soğan sarımsak pırasada bulunur.
KAROTENOİDLER
Betakaroten: Hücre zedelenmesi, yaşlanma belirtileri, Akciğer hastalıkları, bazı kanser riskleri, Tip 2 diyabete iyi gelir. En çok Kayısı, havuç, tatlı patates, bal kabağı, brokoli, ıspanak, lahanada bulunur.
Lutein: Göz Hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına iyi gelir. En çok lahana, ıspanak, taze lahana yaprakları, brokoli, brüksel lahanası, kivi, yumurta sarısında bulunur.
Likopen: Cilt, kalp damar sağlığı, prostat kanserine iyi gelir. En çok domates, domates ile yapılmış ürünler, kırmızı greyfurt, guavana, kavun da bulunur.
Zeoksantin: Makular dejenarasyona ( sarı nokta hastalığı) iyi gelir. En çok mısır, ıspanak, yeşil sebzeler ve asitli meyvelerde bulunur.

FLAVANOİDLER
Antosiyoninler: Üriner bölge enfeksiyonları ve kanser riskine karşı koruyucudur. En çok böğürtlen, çilek, kivi, kırmızı üzüm, kırmızı lahana, erik ve patlıcanda bulunur.
Kateşinler: Cilt, mide ve özafagus kanserine iyi gelir. En çok çaylarda bulunur.
Resveratrol: Kalp damar hastalıkları, kanser riskleri ve kanın koyulaşması hastalıklarına iyi gelir. En çok kırmızı üzüm suyu, yer fıstığında bulunur.
Tangeritin: Bazı kanser risklerine karşı savunucudur. Asitli meyvelerin tümünde bulunur.

GLİKOSİNOLATLAR
Sulphoraphane: Bazı kansorejenlerin detoksifikasyonuna ve kanser riskleri açısından faydalıdır. En çok brokoli, lahana, karnabahar gibi turpgiller ailesinden olan sebzelerde bulunur.
Lignanlar: Bazı kanser risklerine karşı koruyucudur. En çok keten tohumu, yulaf, çavdar, kepek, arpa da bulunur.
LİMONOİDLER
Ferulik Asit: Kalp ve göz hastalıklarına iyi gelir. Tüm sebzelerde bulunur.
Ellagic Asit: Kolestrole ve cilde iyi gelir. Kanser hastalıklarına karşı koruyucudur. En çok nar, çilek, böğürtlen, kırmızı üzümde bulunur.
Phytic Asit: Kanser, kan şekeri, kolestrol ve trigliserit gibi hastalıklara iyi gelir. En çok tahıllar, yağlı tohumlar ve fındıkta bulunur.

Tanenler: Üriner sistem hastalıklarına iyi gelir. En çok kakao ve bitter çikolatada bulunur.
Araştırmalar sonucunda, meyve ve tahıl tüketimini arttırmanın, kalp damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarının sıklığını azalttığı ortaya çıkmıştır. Hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinlere ağırlık veren bir beslenme tarzını benimsememiz çok önemlidir. Hayvansal protein kaynağı olarak da hindi, tavuk, balık tüketilmesi, tekli doymamış yağ ağırlıklı (zeytinyağı) az yağlı süt ve süt ürünlerinden yeteri kadar tüketenlerin yaşlılıklarında kronik hastalıklarla daha az karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır.