Gülgiller ailesinden olan ahududun ana yurdu bilinmemektedir. Ülkemizde orman, koruluk, fundalıklarda sıkça yetişen bir bitkidir. Ahududu bitkisinin boyu 150 santimetreye kadar ulaşır. Çok yıllık ve çalı görünüşlü bir bitkidir. Dikenlerle kaplı gövdesi ve dalları vardır. 3 yaprakçıktan oluşan kenarları dişli ve yeşil yaprakları ve haziran temmuz aylarında açan beyazımsı çiçekleri vardır. Bu çiçekler iyice olgunlaşınca kırmızı ya da beyaz renkli çiçek saplarına yapışık 30-80 tane küçük meyvecikten oluşan hafif tüylü ve hoş kokulu, duta benzeyen ama biraz daha iri meyvelere dönüşür. Ahududu bu meyvelerin olgunlaşıp tohumunu dökmesi yoluyla çoğalır. Ayrıca ahududu toprak yapısı ve yer olarak fazla seçici bir bitkidir.
Ahududunun meyvelerinde uçucu ve sabit yağlar, pektin, meyve şekeri, malik, sitrik asit ve C vitamini bulunur. Yapraklarında ise bol miktarda tanen mevcuttur.
Meyveleri şurup, şekerleme, dondurma, pasta, likör ve meyve suyu yapımında kullanılır. Taze meyvesi kısa sürede bozulduğu için dondurucuda saklanması uygundur.

AHUDUDUNUN FAYDALARI
- Doku ve damar büzücüdür.
- Barsak enfeksiyonlarına bağlı ishali durdurmada faydalıdır.
- Kadınlarda rahatsız edici beyaz akıntıyı durdurur.
- Bedene ve beyine dinçlik verir.
- Kadınlarda adet döngüsünü düzene sokar. Aşırı kanama varsa azaltır.
- Ateş düşürücü ve serinletici etkileri vardır.
Bu etkilerinden faydalanmak için ahududunun yaprakları taze iken toplanır. Etkisini korumak için iyi havalandırılan gölge bir yerde kurutulur. Meyveleri olgunlaşınca toplanır. Kurumuş ahududu yaprağı ve olgun meyve karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp üzerine, 1 su bardağı kaynar sıcak su dökülerek 10-15 dakika demlenir. Elde edilen ahududu çayı istenildiği kadar içilebilir.

- Ahududu çayı boğaz ve bademcik enfeksiyonlarını iyileştirir.
- Ağız yaraları ve ağız ülserine iyi gelir.
- Diş eti kanamasını durdurur.
*Bu etkilerinden yararlanmak için hazırlanan çay ile derin gargara yapılması önerilir.
*Hazırlanan çayı gece yatmadan önce yüze tonik olarak uygulanırsa kırışıklıkları azaltır.
*Doygunluk hissi verdiği için zayıflamayı kolaylaştırır.
*Yaşa bağlı oluşan maküler dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) önler.
*Kadın ve erkeklerde doğurganlığı arttırır. Çünkü bileşiminde C vitamini ve magnezyum vardır.
*Gebelikte düşük riskini azaltır.
*Ruhsal durum ve hafızayı güçlendirir. Zindelik verir.
Uzun yıllardan beri doğum yapacak kadınların rahim dokusunu güçlendirmek, doğum sırasında kasılmaları düzenlemek, doğum sancısını azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak amacı ile kullanılmıştır. Bu faydalarından yararlanmak için, gebelikte ve doğum zamanına yakın süreçte düzenli olarak ahududu tüketilmelidir.
Sağlıklı günler dileriz…