Beyin fonksiyonları yaş, kilo, beslenme sigara (sağlığa zararlıdır) ve alkol bağımlılığı, kullanılan ilaçlar vb. sebeplerden etkilenmektedir. Beyin hücrelerinin fonksiyonunu kaybetmemesi için oksijen ve besin kaynaklarının yeterli olması gerekmektedir. Oksijen ve besin kan dolaşımı yoluyla geçer. Bu sebeple beyin sağlımızı korumak için vücudumuza aldığımız besinlerin kalitesi önemlidir. Atalarımızın dediği gibi; ‘SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR’
Yaşınız, cinsiyetiniz, yaşam tarzınız ne olursa olsun beslenme ile beyin sağlığınızı koruyarak, anlamanızı, hafızanızı güçlendirmeniz mümkün.
BEYİN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI BESİNLER NELERDİR?
Kırmızı ve Mor Meyveler Ailesi
Böğürtlen, karadut, ahududu, yabanmersini, çilek ve kızılcığın antioksidan etkileri diğer meyvelerden daha yüksektir. Bu meyveler bileşiminde beyin hücrelerinin hasarına karşı koruyucu olan flavanoller, antosiyaninler ve quercetin içerir. Bu sayede hafıza kaybının ilerlemesini önleyen en önemli meyve grubu kırmızı ve mor meyveler ailesidir. Yaban mersini en iyi flavonoid kaynağıdır. Bunun için kırmızı meyveleri 1 fincan olarak ara öğünlerinizde taze olarak tüketiniz.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, hardal yeşilliği, brokoli, roka, karalahana gibi yeşil yapraklı sebze grubu folik asitten zengindir ve beyin üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca yeşil sebze grubu bileşimindeki yüksek karotenoid ve antioksidan ile beynin boz madde yapısını korur. Her gün en az 1 porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketmeniz beyin sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır.
Yağlı Balıklar
Omega-3 ve omega-9 beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, ton balığı gibi soğuk sularda yaşayan balıklar, omega-3 yağ asidini daha fazla içerdikleri için beyin sağlığı için daha etkilidir. Bu balıkları dengeli ve düzenli tüketen insanlarda demans hastalığı ile daha az karşılaşırlar.
Eğer mümkünse haftada 3 kere 150 gram yağlı balık tüketmeye çalışmanız önemlidir. Balık yemeyi sevmiyorsanız balık ya da krill yağı takviyeleri almanızda faydalı olacaktır.
Yumurtalar
Beyindeki nörotransmitterleri destekleyen kolin maddesi bir çeşit B vitaminidir. Kolin maddesi beynin yeni hücre üretiminde faydalıdır. Yumurtada bol miktarda kolin maddesi vardır.
Haftada en az 3-4 kez yumurta tüketiniz.
Keten Tohumu
Keten tohumu duygusal faaliyetlerin şekillenmesinde ve kişilerin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olan ALA diye bilinen sağlıklı yağları içerir.
Günde 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketmenizi öneririz. Keten tohumu % 60 oranında omega-3 içerdiğinden unutkanlığı azaltmaktadır. Soğuk sıkma keten tohumu yağı kullanabilirsiniz ya da direk ezilmiş halini salata süt, yoğur tüketirken içine ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Kahve
Odaklanma sorunu yaşayanlar için kahve kurtarıcıdır. Kısa süreli hafıza gücünü arttırır. Beynin yaşlanmasını geciktirir.
Günde en fazla 3 fincan kahve tüketmeniz, içine krema süt tozu ve şeker eklememeniz, kahveyi daha faydalı hale getirecek ve ekstra kalori almanızı da önleyecektir.

GÜÇLÜ BİR BEYİN İÇİN
- Tansiyon, kalp damar hastalıkları ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun.
- Yeterli ve düzenli uyuyun
- Düzenli fiziksel aktivite yapın. Egzersizi yaşam planınıza mutlaka dahil edin.
- Beyin jimnastiği yapın.
- Sigara içmeyin içiyorsanız bırakın
- Stresten, kaygıdan, anksiyeteden ve size sıkışıklık hissi veren olay duygu ve insanlardan uzaklaşın.
- Alkol tüketmeyin.
- İşlenmiş gıdalar yemeyin.
- Çok tuzlu besinler beyninize ve böbreklerinize zararlıdır. Kaçınmalısınız.
- Şekerli gıdalardan ve tatlılardan uzak durun.
Sağlıkla yaşayın…