İŞTAHIMIZI BASTIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

3 minutes, 56 seconds Read

Beynimiz yemek yemeye başladıktan 20 dakika sonra doyma hissine ulaşır. Yavaş yavaş, küçük lokmalarla beslenmek ve her lokmayı en az 20 defa çiğnemek açlığımızı bastırır ve midemizin yükünü hafifletir.

Yemek yemeye sebze çorbası içerek başlamamız, midemizin çabuk dolmasına ve metabolizmamızı hızlandırarak kilo vermemize yardımcı olur.

Gün içinde en az 6 öğün beslenmemiz önemlidir. (3 ana/3 ara öğün)

Yemeklerden önce 2 su bardağı ılık su içmek ve 10 dakika beklemek açlık hissini önemli ölçüde bastırır ve kabızlığı giderir.

Salatalarınıza öğütülmüş çörek otu tohumu kullanmanız, hızlıca doymanıza ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. ( havuç tarator yapıp içine 2 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu eklemenizi tavsiye ederiz. Çörek otu tohumunu ezmek için havan ya da baharat öğütücü kullanabilirsiniz) (Çörek otunun faydaları nelerdir?)

Kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yoğurt, süt gibi protein içeren yiyecekler tüketmeniz insülin seviyesini azaltır. İnsülin seviyesinin azalması da açlık hissini bastırır.

Reklamlar

Ara öğünlerde haftada 3-4 gün, günde 10-15 tane ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tüketebilirsiniz. Ayrıca ayva, ananas, elma, armut gibi bol lifli meyveler de tercih edebilirsiniz. (Ayvanın faydaları nelerdir?)

Günlük içeceğiniz 2-3 fincan yeşil çay açlık hissinizi bastırır ve metabolizma hızınızın da artmasına yardımcı olur. (Yağ yakımı hızlanır)

Ara öğünlerde 1 çay bardağı ev yapımı yoğurda ekleyeceğiniz, yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz fazla yemek yemenizin önüne geçecektir. (Ev yapımı yoğurdu nasıl yapabilirim?)

Kızartmalar, şekerlemeler, unlu yiyeceklerden uzak durun. (Mutlaka durabilirsiniz…)

Ayrıca tuz tüketimini azaltmanız da çok önemlidir.

NEDEN ACIKIYORUZ?

Acıkmak fizyolojik bir olaydır. Vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılamak için besin tüketmeye ihtiyacınız vardır. Acıktığınız zaman kan şekeriniz azalır, mide kasılmaları, mide gurultuları olur, tansiyonunuz düşer ve kendinizi bitkin hissetmeye başlarsınız. Açlık- tokluk hissi beynin hipotalamusunda (ön beyin) bulunan sinir merkezleri tarafından düzenlenir. Acıktığımız zaman az beslenerek açlık belirtilerinizin tamamını bastırsanız bile asıl doyma hissine, enerji ihtiyacınızın tamamını karşılayınca erişirsiniz.  Normal kilo da bir bireyseniz günde 2 öğün yemek yeme alışkanlığınız varsa bu zararlı değildir. Arada atıştırarak, iki ana öğünle sağlıkla yaşayabilirsiniz.

Reklamlar

Fazla kilolarınız var ise 3 ana/3 ara öğün yapmadan diyet yapmak,

Beyninize ‘dışarda kıtlık var, ne bulursan depola, az yak, yaşamaya devam et’ mesajı göndereceği için vücudunuz aldığınız besinleri yağ olarak depolamaya ve bazal metabolizma hızını düşürmeye yönleneceğinden kilo vermekte zorlanacaksınız.

Hafta 3 kilo vermiş de olsanız da diyeti bırakıp normal beslenmenize döndüğünüz ilk 3 günde, 3 kilo almanız büyük bir ihtimaldir.

Diyet yapıyorsanız vücudunuza vereceğiniz en önemli mesaj ‘dışarda kıtlık yok, depo etme, kilo ver, sağlıklı ol’ mesajıdır.

AÇLIĞINIZI HİSSETTİĞİNİZDE

En son ne zaman yemek yediğinizi düşünün, susuzluk, can sıkıntısı, stres veya sadece lezzetli bir şeyler atıştırma isteği size açlık hissi vermiş olabilir. Gerçek fiziksel açlık değil de duygusal bir yönelim olabilir hızlı bir şekilde bunu gözden geçirmelisiniz. Eğer gerçekten fiziksel açlık varsa planlı az kalorili bir şeyler atıştır ya da ılık su iç veya bir sonraki öğüne kadar sabret

*Durdun, düşündün ve fiziksel olarak aç değilsin o zaman kendini meşgul edecek bir aktivite bul ve öğününü bekle

*Açlık hissedince diş fırçalamak da atıştırma isteğini bastıracak bir eylemdir.

*Eğer fiziksel açlık yok ise internete gir, sevdiğin bir aktiviteyi yap. ( temizlik, spor, çiçek toprağı değiştirmek, bahçeye çıkıp dolaşmak, oyun oynamak, sevdiğin bir arkadaşınla sohbet etmek…)

Her gün mutlaka kahvaltı yap, kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Günlük metabolizma hızını etkiler. Mesela sabah sadece kahve içerek kilo verilmez. Öğün atlamak kilo vermenizi çok zorlaştırır.

Sağlıkla yaşayın…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: