MÜRVERLER

3 minutes, 10 seconds Read

Hanımeligiller ailesinden olan Mürverler (Sambucus), çalı ya da otsu bitkilerdir. Ilıman iklimleri seven mürverler, Türkiye’de ki ormanlarda kendiliğinden yetişir ve bazı yerlerde süs bitkisi olarak da kullanılırlar. Mürver türlerinden kara mürver ya da patlangıç ağacı, ilkemizde özellikle Batı ve Kuzey Anadolu’da görülürler. Ağaç boyları 4-10 metre arasında değişen mürverin, boz renkli ve uzun çatlak kabuklu gövdesi vardır.

 Genellikle 5 yaprakçıktan oluşan yaprakları, düzenli diziliş gösterir. Yaprakları elle ovuşturulursa kötü kokar. Beyaz, sarımsı ve bazen açık pembe renklerde çiçekleri, yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açarlar. Çiçeklerinin olgunlaşmasıyla 6-10 milimetre çapında parlak siyah renkli meyveleri oluşur. Meyvesinin içinde parlak kırmızı renkli meyve özü, oval biçimli tohumları bulunur. Mürver ağacı döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Reklamlar

Kara mürverin çiçekleri uçucu ve yapışkan yağ, reçine, tanen, şekerler, samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Mürver meyvesinde, şeker, meyve asidi, tanen, C ve P vitamini (C vitaminine benzer ve etkinliğini artırır, kollajen dokuya kuvvet ve esneklik sağlar) , boya pigmenleri ve az miktarda yağ bulunur. Olgunlaşan mürver meyveleri yenir. Bitkinin gövde ve yaprakları da iplik yapımında hammadde olarak kullanılabilmektedir.

MÜRVERİN FAYDALARI

Kara mürver bitkisinin, kabuk, yaprak, çiçek ve meyvesinin ayrı ayrı faydaları vardır.

Kara Mürver Kabuğu Faydaları

*Müshildir, kabızlığa iyi gelir,

*Kusturucudur, 

*İdrar söktürücü özelliği vardır.

Kara Mürver Çiçeği Faydaları

*Terletici etkisi vardır,

*Göğsü yumuşatır,

*Nezle ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklar da iyileştiricidir.

*Balgam attırır.

Kara Mürver Yaprağının Tıbbi Etkileri

*Müshil etkisi vardır.

*Balgam söktürücüdür.

*İdrar söktürücüdür.

*Harici kullanım ile cildi yumuşatır ve yara iyileşmesini hızlandırır.

Kara Mürver bitkisinin bu etkilerinden yararlanabilmek için; çiçek ve yaprakları ilk bahar ve yazın başlarında toplanır. Gölge ve sıcak bir yerde kurutulur.

Kara Mürver bitkisinin gövde ve kabukları da yaz sonu toplanır.

Kuru çiçek ve yaprak karışımından 2 tatlı kaşığı alınarak 1 bardak kaynamış sıcak suda ağzı kapatılarak 10-15 dakika demlenir. Kara mürverden elde edilen bu çay günde 3 kez içilir.

Kara Mürverin Meyve Suyu Nasıl Yapılır?

Kara Mürverin meyve suyunu yapmak için olgun meyveleri toplanır güzelce yıkanır ve 2-3 dakika temiz suda bekletilir. Sonra bu meyveler temiz elle sıkılarak ezilir. 10 kilo kara mürver meyvesi kullanılıyor ise 1 kilo bal eklenir. (1/10 oranında malzeme miktarını ayarlayabilirsiniz.) bu karışım kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Elde edilen marmelatdan 1 tatlı kaşığı çay bardağına alınır, sıcak suyla sulandırılıp günde 2 kez içilmesi tavsiye edilir.

Reklamlar

Kara Mürver Çayı Nasıl Yapılır?

Kara mürver bitkisinin gövde ve yaprakları kırılıp parçalanarak karıştırılır. Bu karışımdan 2 tatlı kaşığı alınıp 1 su bardağı suda kaynayana kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha kaynatılır. Elde edilen çay da günde 2 defa birer bardak içilebilir. Bu çay aynı zaman da cilt nemlendirici tonik olarak ve yara iyileşmesi için dıştan uygulanarak fayda sağlanır.

Sağlıkla yaşayın…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: