Ketengiller ailesinden olan ketenlerin anayurdu Akdeniz bölgesidir. Dünya genelinde 100 kadar keten türü vardır. Boyaları 30-100 santimetreye ulaşabilen bu bitkilerin, tepesine doğru dallara ayrılan yeşil renkli gövdesi, düzensiz dizili ucu sivri ve uzunca biçimli kalın yaprakları vardır. Çiçekleri yaz boyunca açar. 5 taçlı ve mavi renklidir. Çiçekleri olgunlaşarak 1 ucu sivri, 5 gözlü, her biri 2 tohum taşıyan meyvelere dönüşür.
Ilıman iklimi seven keten bitkisi tohumlarını saçarak çoğalır. Keten tohumlarında linoeik, linolenik ve oleik asitler bulunur. Yapışkan bitki sıvısı, protein ve promarin adı verilen glikozit de mevcuttur. Bitkinin tohumlarından elde edilen bezir yağı, boyacılık muşamba yapımı ve besin endüstrilerinde sıkça kullanılan bir hammaddedir. Bitki tohumu ezilip yağı alınınca kalan posası hayvan yemi olarak kullanılabilir. Keten bitkisinin gövdesinden elde edilen ipler de keten ipliği yapımında kullanılır.

KETEN BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI
Keten bitkisi eski Mısır döneminden beri, bedene faydalarından yararlanmak için kullanılmaktadır.
Konstipasyon (kabızlık) giderici müshildir. Veterinerlikte de bu amaçla kullanılabilmektedir. Yüksek lif içerir.
*Sindirim sistemi kanserlerine koruyucu etkisi vardır
*Mide ve bağırsakları enfeksiyon ve tahrişlerini iyileştirir.
*Karaciğer hastalıkları ve safra kesesi rahatsızlıklarına bağlı ani sancılar üzerine etkilidir.
*Sakinleştirici etkisi vardır.
Bu faydalarından yararlanmak için; sonbahar mevsiminde iyice olgunlaşan tohumları toplanır ya da aktarlardan da alınabilir. 3 tatlı kaşığı keten tohumu, 1 büyük boy fincana konulur. Üzerine kaynamış sıcak su eklenir. Bardağın ağzı kapatılır ve 10-15 dakika demlenmesi beklenir. Hazırlanan keten tohumu çayı sabah ve akşam olmak üzere aç karnına içilir. İçiminde zorlanılır ise meyve suyu ile karıştırarak da içmek fayda sağlayacaktır.
Keten tohumunun çıban tedavisinde, yara ve yanık tedavisine de faydaları vardır.
Zona ve sedef hastalıkları semptomlarını rahatladır ve iyileşmesine katkı sağlar.
Cildi nemlendirir. Ciltteki akne ağrılarını keser.
Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Özellikle nezlenin ilerlemesi sonucu ortaya çıkan bronşit ve öksürüğe faydalıdır.
Bu faydalarından yaralanabilmek için keten tohumları ezilir ve sıcak suya konularak 2-3 dakika kadar kaynatılır. Temiz bir tülbentle süzülen tohumlar, ağrılı şikayetin olduğu yere ya da akciğerle ilgili rahatsızlıklarda göğsün üzerine konularak bastırılır. Tülbentin cildi yakmayacak sıcaklıkta uygulanması önemlidir.
KETEN TOHUMU VİTAMİN VE MİNERAL DEĞERLERİ

Sağlıkla yaşayın…