(MOREL MANTARI, HÖBELEN MANTARI)
Morchellaceae ailesinden olan göbek mantarı, Türkiye’de en çok Ege, Akdeniz, Karadeniz kıyı yamaçlarında koruluk, çam, akağaç, fındık gibi ağaç yapraklarının çok döküldüğü nemli yerlerde bulunmaktadır. Rengi krem ve kahverengi tonlarda olan kuzugöbeğinin buruşuk görünümlü şapka kısmı ve içi boş boru şeklinde gövdesi vardır. Boyu 20 santimetreye kadar uzayabilen bu mantar türünün faydaları kırmızı etle yarışır düzeydedir.
Ege ve Akdeniz bölgesinde, şubat ayında çıkmaya başlayan kuzugöbeği, yüksek ve daha soğuk bölgelerde Mart-Nisan gibi çıkmaya başlayıp Haziran ayına kadar toplanabilir. Mantar doğada kendiliğinden çıkar ve halk arasında şimşek çakmasıyla ortaya çıktığı düşünülür. Dağlarda kuzugöbeği mantarı aramak, doğa sporu yapmanın ayrı bir çeşididir.

Kuzugöbeği mantarı sporlanma yolu ile ürediği için genelde bir ağacın gölgesinin düştüğü alanda 1 tane kuzugöbeği bulursanız. Hemen kapıp kaçmayın, biraz daha ayrıntılı bakın çünkü mutlaka ikinci ve belki daha fazlası da çevresinde olacaktır. Kuzugöbeğini seneye tekrar aynı yerlerden toplamak istiyorsanız köklerini koparmayın. Bıçakla keserek kök üstünü alabilirsiniz. Elinizle koparmaya çalışırsanız mantarınızın şapka kısmı parçalanabilir. Çizmelerimizi giyip şöyle bir mantar toplamaya gitsek yağmur kokusu, dağlar, ağaçlar, belki ağaç yapraklarından damlayan sular, mis gibi orman kokusu şu pandemi döneminde bize ne iyi gelirdi…
KUZUGÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI
Protein miktarı çok yüksek olan kuzu göbeği mantarı içeriğindeki B1, B2 ve C vitaminleri yanı sıra, kalsiyum, potasyum, çinko, sodyum mineralleri de bulundurmaktadır.
*Besleyici bir besindir.
*Beyin sağlığını destekler.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Kanser türlerine karşı koruyucudur.
*İçerisinde B2 vitamini bulundurduğu için göz sağlığını korur.
*Anemiye iyi gelir. Kan yapıcı etkisi vardır.
*Vücudumuzun kas gücünü arttırır, eklem bağ dokularını güçlendirir ve eklem ağrılarını azaltır.

*Halsizlik yorgunluk gibi şikayetleri iyileştirir.
*Karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar.
*Kalp- damar sağlığını korur.
*Sağlıklı saç ve tırnaklara kavuşmanıza yardımcı olur ve saç dökülmesini durdurur.
Tüm bu faydalarından yararlanmak için kuzugöbeğini, buğulama yaparak, yemeğini yaparak, kavurarak, hafif tuz atıp fırınlayarak tüketebilirsiniz.
Ayrıca topladığınız kuzugöbeklerini iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, ara sıra güneş alan bir yerde kurutup, çorbalarınıza 1 çay kaşığı kadar çeşni olarak ekleyerek faydalarından yararlanmaya yıl boyunca devam edebilirsiniz.
ÖNEMLİ UYARILAR
**Kuzugöbeği mantarını kronik böbrek yetmezliği olanların az miktarda ve tuzsuz tüketmesi gerekir. Mantar alerjisi olanların tüketmesi önerilmez.
**Gebelikte fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
Sağlıkla yaşayın…