Buğdaygiller ailesinden olan ayrık otunun ana yurdu bilinmemektedir. Soğuk ve ılıman iklim bölgelerinde yetişen ayrık otu ülkemizde 20’ye yakın türü vardır. Ayrık otu türlerinin bazıları tarım bitkilerine zararlıdır.
Bazı türleri de hayvan yemi ya da çim bitkisi olarak kullanılır. Tarla ayrığı 30-150 santimetre boya ulaşabilir ve kısa sürede tüm tarlayı kaplayabilir. Çok yıllık dayanıklı bir otsu bitkidir.
Yeşil gövdelidir. Gövdesi silindirik biçimli ve boğumludur. Yapraklarının rengi yeşil renkli düzdür.

Çiçekleri Mayıs-Temmuz ayları arasında açar, yeşil renkli ve gösterişsizdir.
Ayrık otu tohumu, çiçeklerinden dökülen tohumlar ile çoğalır. Gövde boğumlarının kök atmasıyla da üreyebilmektedir.
AYRIK OTUNUN FAYDALARI
Ayrık otu kök boğumları polisakkarit grubundan bir madde olan tritisin, uçucu yağlar, potasyum, salisilik asit, saponin ve antimikrobiyal bazı maddeler içermektedir.
*Sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde ve prostat iltihabı hastalıklarında etkilidir.
*Antioksidan ve idrar söktürücüdür.
*Kanı temizler (antioksidan özelliği ile)
*Böbrek ve mesane taşlarını düşürür.
*Bağışıklık sistemine faydalıdır.

Ayrık Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Bu faydalarından istifade etmek için ayrık otunun kök boğumları ilkbahar aylarından sonbaharın başına kadar toprağı kazarak toplanır. İyice yıkanarak temizlendikten sonra gölgede ya da güneşte nemsiz bir ortamda kurutulur. Kurutulmuş nizam köklerden 1 tatlı kaşığı alınıp 1 kupa fincana su ile birlikte çaydanlıkta 10 dakika kaynatılır.( Kaynamaya başlayınca altı kısılarak) Hazırlanan ayrık otu çayı günde en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Acı tadını içilebilir yapmak için içine nane, bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir.
*Tarla ayrığı otu aynı zamanda egzema ve cilt hastalıkları şikayetlerinde de iyileştiricidir.
*Romatizman ağrıları hafifletir.
Bu faydalarından yararlanmak için ayrık otu çayı şikayet edilen yerlere dıştan kompres yaparak ya da ovularak uygulanır.