Mor Zambak, Mezarlık Zambağı
Süsengiller ailesinden olan Mor Süsen Zambağı Kuzey Yarım Küre’nin sıcak ve ılıman iklim kuşağında ki bölgelerde yetişir. Gösterişli mor çiçekleri vardır. Çok hoş kokuludur. 100-150 santimetreye kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir. 50 santimetreye kadar uzayan kılıç görünümlü dallarının ucunda ilkbahar sonu, yaz başı açan baygın kokulu mor renkli iri çiçekleri çanak ve üçer adet taç yapraktan oluşur. Çiçeğinin ortası sarı renklidir. Burası erkek ve dişi organların bulunduğu yerdir. Mor süsen bitkisi 2-3 yılda bir yerinden sökülerek soğanları bölünür ve ayrı yerlere dikilerek bitki çoğaltılır.

Mor süsenin kökünde bulunan rizom soğanlarının bileşimimde uçucu yağlar, bitki sıvısı, nişasta, şeker, tanen, salisilik asit ve iridin bulunur.
Bu bitkinin güzel kokulu çiçekleri parfümeri ve kozmetik endüstrisinde sıkça kullanılır.
Mor Süsenin Faydaları
*Safra söktürme özelliği vardır.
*Karaciğer ve safra hastalıklarına bağlı kabızlık durumuna karşı müshil etkilidir.
*Bağırsak hareketlerini hızlandırarak rahatlık sağlar.
*İdrar söktürücü ve antioksidan özelliği vardır.
*Vücuttaki ağrı ve yangıları keser.
*Tükürük salgısını arttırır. Ağız ve cilt kuruluğuna iyi gelir.

Bu faydalarından yararlanmak için mor süsen zambağının kök rizomları sonbahar mevsiminin sonunda kazılarak çıkarılır. Güzelce yıkanır. Gölge ve havadar bir alanda iyice kuruyana kadar bekletilir.
Parçalanan kurumuş mor süsen rizomlar temiz bir kavanoza konulur. 1/2 tatlı kaşığı kuru karışım, 1,5 kupa fincan su ile çaydanlıkta kaynatılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. 15 dakika daha kaynatmaya devam edilir. Elde edilen mor süsen çayı günde 2 fincan içilir.
*Egzema ve sedef hastalığında cilt problemlerini iyileştirir. Bunun için hazırlanan çay şikayet edilen yere sürülür.
Tedavi amaçlı kullanılmaz. Kronik hastalığınız ya da sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa doktorunuza danışınız.
Hamilelikte kullanılmamalıdır.
Sağlıkla yaşayın…