SOĞAN

2 minutes, 49 seconds Read

Soğan zambakgiller ailesindendir. İlk olarak keşfi, Güneydoğu Asya olarak bilinmektedir. Türkiye’de çokça üretilip tüketilmektedir. 40-80 santimetre boya ulaşabilen soğan iki ya da çok yıllık bir otsu bitkidir. Soframızda kullandığımız soğan ise iki yıllık bir bitkidir.

Soğan yapraklarının içi boştur. İkinci yılında sonunda bu soğan yaprakları sertleşir ve tepelerinde beyaz renkli küçük çiçeklerden oluşan top biçiminde çiçek salkımları oluşur. Soğan bitkisi genelde Mayıs-Temmuz aylarında açar.

Soğanın birinci yılının ortalarında yapraklarının dibinde şişkinlik oluşur. Bu şişkinlik zamanla yumrulaşarak soğan başını meydana getirir.

Soğan başının dışı kabukludur. Toprağı kazılarak sökülen kuru soğan başları yemeklerde, salatalarda ve alternatif tıpta sıklıkla kullanılmaktadır.

Reklamlar

Soğan çiçeklerinden elde edilen tohumları ekilerek önce arpacık soğanları elde edilir. Sonra soğanları tekrar ekilerek önce yeşil soğan sonra kuru soğan üretilir. Kuru soğanın ekilmesiyle de tekrar soğan elde etmek mümkündür.

Soğan bitkisi her toprakta yetişebilecek kadar dayanıklıdır. Güneşli ya da kısmi güneşli alanları sever.

Soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağlar, sakaroz, glikoz, fruktoz, formentler, aminoasitler, demir, A, B ve C vitaminleri bulunur.

Soğan Neden Gözleri Yakar?

Soğanın içeriğinde bulunan uçucu yağların içinde, propil allisin maddesinin gözleri yakan ve ağlatan etkisi vardır.

Reklamlar

Yeşil veya kuru soğan Türk mutfağının vazgeçilmez bir bitkisidir.

Soğanın sağlığa faydaları yaklaşık 4000 yıl öncesinden bilinmektedir. Çin’de alternatif tıpta da sıkça kullanılan soğan alışılmış ve dünyaya yayılmış bir lezzettir.

Soğanın Faydaları

*Bedendeki toksinlerin atılmasında ve kanın temizlenmesinde etkilidir.

*İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlar.

*İştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı etkisi vardır.

*Müshil etkisi vardır. Kabızlığın giderilmesinde faydalıdır.

*C vitamini yönünden çok zengindir. Bağışıklık sitemini güçlendirir. Soğuk algınlığı semptomlarını gidermede ve üst solunum yollarına ait enfeksiyonlara bağlı vücut ateşlenmesini engellemede etkilidir.

Reklamlar

*Kalbi güçlendirir ve koroner damarları genişletir. Kalp damar sağlığını korur.

Soğanın bu etkilerinden faydalanabilmek için yeşil ya da kuru soğan günlük diyete eklenerek bol miktarda tüketilmelidir.

*Soğan, böcek ve arı sokmalarından kaynaklanan şikayetlerde iyileştiricidir.

*Çıbanların olgunlaşıp, baş verip, içinin boşaltılmasında etkilidir. İyileştirme sürecini hızlandırır.

Arı ve böcek sokmalarında önce arının iğnesi sokma yerinden çıkartılır. Şikayet edilen yere kesilmiş kuru soğan dilimleri bastırılır.

Çıbanların başına da yarım kuru soğan bastırılırsa çıbanın etrafındaki yangı ve ağrıyı alır, iyileştirmesini hızlandırır.

Sağlıkla yaşayın…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: