Ballıbabagiller ailesinden olan nane bitkisi çok yıllık dayanıklı bir otsu bitkidir. Ülkemizde 7 tür nane yetişmektedir. Dünyada da tüm ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde toplam 25 tür nane çeşidi vardır.
Nane bitkisi nemli ve gölgelik yerleri sever ve 30-100 santimetre arasında boylanabilir. Dört köşke biçimli, kırmızımsı gövdesi, kenarları dişli yaprakları, dal uçlarında Temmuz-Ağustos aylarında açan pembe ya da beyaz renkli çiçekleri vardır.
Olgunlaşan çiçeklerinden koyu kahverengi tohumları oluşur. Nane bitkisi tohumlarının dökülesi ya da ekilmesi ile çoğalır.

Nanenin yaprak sap ve çiçeklerinde mentol, menton vb. maddeleri içeren uçucu yağlar, tanen acı bitki esansı bulunur. Nane bitkisi ilaç, parfümeri ve yiyecek endüstrisinde hammadde olarak kullanılır. Ayrıca ülkemizde tazesi ve kurusu yemeklere ve içeceklere lezzet vermesi açısından önemli bir baharat türüdür.
NANENİN FAYDALARI
*Nane midenin sindirim salgılarını arttırarak mide ve bağırsaklardaki sindirim işlemini kolaylaştırır.
*İç organların kaslarını rahatlatıcı etki vardır.
*Kokusu sayesinde mide bulantılarını keser.
*Mide ve bağırsak kramplarını giderir, gaz söktürücüdür.
*Bağırsaklardaki kolit tarzı yaraların iyileşmesini sağlar.
*Grip ve nezle gibi hastalıklarda ateşin yükselmesini önler semptomları azaltır.

Nane Çayı Nasıl Demlenir?
Bu faydalarından yararlanmak için nane bitkisi çiçek açmadan önce (çiçekler yonca iken) dal ve yaprakları toplanır. Çok sıkmadan demetler halinde bir iple bağlanır. Gölgelik ve havadar bir alana asılır. Kurmuş dal, yaprak ve yonca çiçekler elle ufalanır temiz bir kavanoza konulur. 1 büyük kupa fincana 2 tatlı kaşığı nane kuru eklenir. İçine kaynamış sıcak su ilave edilip fincanın azı kapatılarak 10 dakika beklenir. Hazırlanan nane çayı günde 3 defa 1 fincan içilebilir.
Piyasada satılan nane yağı da bir kupa fincana 2-10 damla eklenerek tüketildiğinde yukarıda ifade ettiğimiz faydalarından istifade etmek mümkündür.
Sağlıkla yaşayın…