Diyet yapmak çoğu zaman zor bir mücadeleye dönüşebilmekte ve diyet yapmadan kilo vermek birçoğumuzun hayali.
İnce, sıkı ve fit bir beden için mutlaka beslenme düzenlemesi yapmamız gerekiyor.
Zayıflamak için, diyetten daha kolay uygulayabileceğimiz bir beslenme ve egzersiz programı oluşturmak bizi hedefimize ulaştıracaktır.
Diyet türleri araştırıp, kısa sürede çok kilo vermek, verdiğiniz kiloların daha fazlasını da kısa bir zamanda geri almanıza sebep olmaktadır.
Muhtemelen birçoğunuz hızlı kilo verdiren, ödem attıran diyet programları uygulamış, kilo verdiren çaylar, içecekler, gıdalar derken, 15 günde verdiğiniz kiloları 1 hafta gibi kısa bir sürede geri almışsınızdır. Oturup ‘su içsem yarıyor’ diye düşündüğünüz kaç diyetiniz oldu acaba?
Hızlı kilo verdiren bu diyetler uygulanabilirlik ve kişisel dayanılabilirliğe bağlı olarak 3 günden 15 güne kadar değişen zaman dilimlerini kapsamaktadır.
Tabi verilen kilolar bir daha geri gelmemek üzere bedeninizi terk etse bir sorun yoktu.

FAZLA KİLOLAR NASIL OLUŞUR?
Hareketsiz yaşam, şekerli gıdaları tüketme, fazla ekmek ve türevlerini yeme, dengesiz beslenme, uykusuzluk gibi birçok sebebe bağlı artan kilolar, aynaya bakınca, zayıf arkadaşlarımızı görünce, televizyonda sizinle aynı yaşlarda ki oyuncuları izlerken, hatta bazen sosyal çevremizde yaşça sizden büyük ama fit ve sağlıklı insanlara bakınca stres olmanıza sebep olabilir.
Fazla kilolar bazı sistemik hastalıklara bağlı gelişebilmekte olmasına rağmen, genellikle hastalıklar fazla kilolara bağlı olarak ortaya çıkar.
Eğer beden kitle indeksiniz normalin üzerinde ise, kalp damar hastalıkları, tümörler, romatoid artrit, diabet, hipertansiyon, vb. hatta birbirine bağlanabilecek birkaç sistemik hastalık zinciri ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
Herhangi bir sebebe sığınmadan, sistemik hastalıkların şifa bulacağı, istikrarlı ve düzenli olarak kilo verdirecek alışkanlıklar edinmek zayıflama yolculuğunun ilk adımı olarak planlanmalıdır.

ZAYIFLAMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Yoğun egzersiz programlarına vaktiniz yoksa ve ağır diyet uygulamalarına enerjiniz yetmiyorsa size vereceğimiz tavsiyeleri uygulayarak istediğiniz zaman ve istikrarlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
1. Sabah kalktığınızda aç karnına, 1 su bardağı ılık su içmek bağırsak sisteminizi çalıştıracak ve yağ yıkımını hızlandıracaktır.
2. Sabah kahvaltıdan önce kahvenizin suyu kaynarken ya da çayınız demlenirken 8-15 tekrar (ne kadar yapabilirseniz) şınav çekmek hızlı kalori yakmanıza destek olacaktır.
3. Protein ve yeşillik ağırlıklı kahvaltı yapmak ve en fazla 2 dilim ekmek tüketmek güne zinde başlamanıza ve gün içinde çok acıkmamanıza yardımcı olacaktır.
4. Gün içinde canınız atıştırmalık tatlı, tuzlu bir şeyler çektiğinde tercihinizi meyveden, çiğ kuru yemişten yana kullanmanız faydalı olacaktır.
5. Gece geç yatmayın ve kaliteli uyuyun. Uykusuzluk kalori alımını arttırır, aynı zamanda vücudunuzun ödem tutmasına sebep olur. Metabolizmayı yavaşlatır.
6. Basit şeker (çikolata, şekerleme, pastalar vs.) bağımlılığı kilolarımızın gerçek nedeni olabilir. Çayınıza şeker kullanmayarak işe başlayın ve mümkün olduğunca bisküvi, kurabiye, çikolata gibi gıdaları tüketmeyin. Tüketirseniz mutlaka egzersiz yapın. Sağlıklı fit bir bedene sahip olmak istiyorsanız mutlaka basit şekeri bırakmalısınız.
7. Yeşil çay için ( şekersiz). Yeşil çay sizi tok tutacak ve metabolizmanızı hızlandıracaktır. Aynı etkiyi birkaç fincan fazla içerek siyah çay ile de sağlamanız mümkündür. Bu kısımda önemli olan su içmenizdir. İçilen çay ve kahve türleri suyun yerini asla tutmaz. En az 2 litre su içmelisiniz. Eğer su içme alışkanlığınız yok ise sürahinizin içine tarçın, elma dilimi, salatalık kabuğu, nane ilave ederek aromalı su elde etmeniz su içmenizi kolaylaştıracak ve alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacaktır. Canınız istemese de su içiniz. Zamanla daha kolay ve rahat su içmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Unutmayın ki su yaşam ve sağlık kaynağıdır.
8. Lokmalarınızı ağzınıza küçük alın, en az 10 kere çiğneyin ve yemek yeme sürenizi en az 20 dakika ile sınırlı tutun. Küçük lokmaları çokça çiğnediniz ve doymaya başladığınızı hissettiniz. Yemek yemeyi devam ettirmeyin. Tam doymadan sofradan kalkın.

9. Akşamları hafif yiyecekler tercih edin ve mümkünse yatma saatinize göre bir planlama yapın. Uyku saatiniz gece 12 ise akşam saat 8 de ara öğününüzü yapın ve bitirin.
10. Yemekten sonra ‘şöyle bir şekerleme yapayım’ diye yatağınıza uzanmayın. Uyku şekerlemesinden de uzak durmanız sindirim siteminiz ve metabolizmanızı aktif tutacaktır.
11. Meyve suyu yerine salatalık ve meyve yiyin. Ayrıca kabuklu yenilebilir meyvelerin kabuğunu soymadan tüketmeniz bağırsak sağlığınızı koruyacaktır. Kabızlık sorununuzu önleyecektir.
12. Yemeklerinizi çok az tuzlu tüketin. Tuz kısıtlaması ödemi yani vücudunuzun su tutmasını önleyerek şişkinliklerinizi azaltarak daha ince hissetmenizi ve görünmenizi sağlayacaktır. (Tuzdaki gizli tehlike için ayrıca bakınız)
13. Karın şişliği ve ödem ile baş edemiyorsanız limon kabuğu çayı tüketmeniz hem bağışıklığınızı güçlendirir hem de yağ yakımınızı hızlandırarak şikayetçi olduğunuz şişkinliklerden kurtulmanıza da yardımcı olur.

Peki; limon kabuğu çayı nasıl yapılır? (Limon ve Faydaları) Yemeklere sıktığınız limon posa ve kabuklarını atmayın hemen bir çaydanlığa koyup üzerine 2 su bardağı su ekleyin. Kaynayana kadar bekleyip, kısık ateşe alın, 5 dakika bekleyip altını kapattıktan sonra 2 fincan kadar her gün bitki çayı gibi tüketebilirsiniz. Tadı hoşunuza gitmez ise içine nane yaprağı ya da 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Aynı yöntemle zeytin yaprağı çayı, kekik çayı (Kekiğin Faydaları Nelerdir?), maydanoz çayı (Maydanozun Faydaları) da elde ederek tüketmeniz sağlıklı ve fit bir görünüme ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bu saydığımız bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirmeye, ödem ve şişkinlik gidermeye ve yağ yıkımını hızlandırmaya etkisi vardır.
14. Beynimiz vücudumuzun en üst bölümünde başımızda yer almaktadır. Yukarda düşündüğümüz her şey aşağıda vücudumuz tarafından uygulanır. Dolayısıyla zayıflayacağınıza inanın. ‘ ben kilo veremiyorum’ diye düşünmeyin bunun yerine ‘ sağlıkla kilo verip istediğim sağlık ve güzelliğe her gün biraz daha yaklaşıyorum’ deyin, zamanla yağlarınızın eridiğini göreceksiniz. Beyin sağlığı için faydalı besinler nelerdir?
15. Öğün vakti gelmeden, çok acıktığınız zaman sağ avuç içinizle, sağ kulağınızı kapatın ve bedeninize ‘öğün vakti gelmedi, daha acıkmadın’ komutu verin. Bu açlığınızla mücadelenizi kolaylaştıracak bir terapidir.
15. İçten dışa bol kıyafetler giymek kişinin zayıflamaya olan tutkusunu kırar. İç giyim tarzının daha bedene göre olması psikolojik olarak zayıflama dürtüsünü aktive eder.

Bu yazdıklarımız her yaşta geçerli olmak üzere, özellikle doğumlardan ve 30 yaşından sonra mutlaka bunlara egzersiz eklemek zorunda olduğunuzu unutmayın. 30 yaşın üzerinde iseniz günlük rutin işlerin egzersizleri dışında mutlaka en az 8-15 şınav çekmek, dişinizi fırçalarken ya da yemek yaparken squat yapmak, televizyon izlerken kol bacak egzersizleri yapmak, çocuğunuzla oturarak değil daha hareketli oyunlar seçmek, spor yapmaya vakti olmayan bireylerin tercihi olmalıdır. Vaktiniz varsa en az 20 dakika pilates yapmalı (Pilates nedir? Nasıl yapılır?) ya da sevdiğiniz bir egzersizle enerji kaybı sağlamalısınız. Hayatta hiçbir şey durağan değildir. İnsan bedeni enerji harcayarak yenilenir.

Eğer menapoza girmişseniz kilo verebilmek için tüm hayatınıza günlük olarak iki egzersiz eklemeniz zayıflamanıza katkı sağlayacaktır. Menapoz dönemindeki egzersiz nasıl olmalıdır?
Sağlıkla yaşayın…