AZ UYUMANIN BEYİNE VERDİĞİ ZARARLAR

3 minutes, 37 seconds Read

Az uyumanın faydaları ve zararları hakkında bir süredir çokça araştırma yapılmakta ve konu ile ilgili yazılar yayınlanmaktadır. Kesin olarak az uyumanın beyin üzerinde zararlı bir baskı olduğu kanıtlanmıştır.

Uyku ve beyin üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bilerek ya da farklı bir sebeple az uyumanın bedenimiz ve beynimize ciddi zararlı etkilerinin olduğunu gösteriliyor.

Birkaç gece üst üste deneyimleyeceğiniz kalitesiz uyku, kan şekeri kontrolünüzle oynayarak, daha çok yemenize, açlık hissinizi kontrol edememenize hatta DNA’larınızın bozulmasına bile sebep olabilir.

Birkaç yıl önce BBC’nin ‘Bana Güven Ben Dokturum’ (Trust Me I’m a Doctor) programı Surrey Üniversitesi ile beraber yaptığı bir araştırmada, gönüllülerden uykularını her gece bir saat kesmelerini istedi.

Araştırmayı yapanlardan Dr. Simon Archer’a göre, her gece bir saat bile daha az uyumak çok sayıda gönüllünün (yaklaşık 500 kişi) genlerini etkiledi, bazılarında iltihabın ve diyabetin bile ortaya çıktığı görüldü.

Reklamlar

STERS, ANKSİYETE VE DEPRESYONDA ARTIŞ

Az uyumanın bedenimiz üzerinde çok fazla olumsuz etkileri vardır. Oxford Üniversitesi’nde uyku uzmanları tarafından yapılan deneyde;

Normalde uyku sorunu olmayan 4 kişi, deneyin ilk 3 günü, 8 saat boyunca rahatsız edilmeden uyutulmuş ve uykularını izlemek için gerekli aletlerle donatılmışlardır.

Ardından gelen 3 gecede uyku süreleri 4 saat ile sınırlandırılmıştır.

Gönüllüler her gün ruh hallerinde ve duygularında herhangi bir değişiklik olup olmadığına dair anket doldurmuşlardır. Buna ek olarak video günlükleri de tutulmuştur.

PEKİ NELER OLMUŞTU?

Duygu durumları çok hızlı değişmişti.

Endişe, stres ve depresyon seviyelerinde artış belirlendi.

Paranoya ve diğer kişilere karşı güven duygusunda azalma gözlendi.

Sadece 3 gece az uyumakla karşılaşılan sorunlar bunlardı.

Bu deneyde 3 kişi deneyden memnun değildi. 1 tanesi ‘’ “Bu hafta üzerimde beklediğim kadar bir etki yaratmadı. Gayet iyi hissediyorum, ne mutlu, ne üzgün, ne stresli, hiçbir şey” dedi.

Ancak üzerinde uygulanan testler öyle demiyordu. Sadece 2 gece az uyuduktan sonra bile kişinin olumlu duygularında bir düşüş, olumsuz duygularında ise bir artış olmuştur.

O bir kişi ne kadar iyi olduğunu söylese de akıl sağlığı açısından acı çekmeye başladığı gözlenmiştir.

Reklamlar

TEKRARLAYAN OLUMSUZ DÜŞÜNCELER VE ENDİŞE

İngiltere’nin dört bir yanından uyku sorunu olduğunu söyleyen 3.700 üniversite öğrencisi bir araya getirilmiş ve 2 grup oluşturulmuştur.

İlk gruba altı seans uykularını düzeltmek amaçlı bilişsel tedavi verilmiş ve diğer gruba standart tavsiyelerde bulunulmuştur.

10 hafta sonra bilişsel tedavi ile desteklenen grubun uykusuzluk sorununun yarıya indiği gözlenmiştir. Depresyon, endişe, paranoya ve halüsinasyon seviyeleri önemli ölçüde azalma göstermiştir.

Bu deney akıl sağlığı alanında psikolojik tedavinin önemini vurgulayan rastgele yapılmış en büyük kontrollü deneydir. Güçlü bir şekilde uykusuz kalmanın sadece akıl sağlığının bir sonucu değil, aynı zamanda akıl sağlığında sorunlar görülmesinin bir sebebi olduğunu da açıklamaktadır.

“Uykusuz olduğumuz zaman olumsuz düşüncelere daha çok sahip oluyoruz ve onların arasında sıkışıyoruz” denilebilir.

Araştırmacılardan biri açıklamasında “Tabii ki kaçınılmaz değil. Sadece bir gecede bile üç kişiden biri uyku sorunu çekiyor, toplumun yüzde 5-10’unda uykusuzluk sorunu var, çoğu insan hayatına devam ediyor ve bununla başa çıkıyor. Ancak akıl sağlığıyla ilgili sorunların riski artıyor.” diyor.

Bu araştırmaların olumlu tarafları insanların kaliteli bir uyku çekmelerine yardımcı olmanın genel olarak sağlık ve esenlik içinde olmalarını sağlayacağını göstermesi olarak karşımıza çıkmakta.

Şunu iyi düşünün yıllık gelirinizin 100 bin tl artması hayatınızdaki mutluluk seviyenizi her gece 1 saat fazla uyumak kadar etkilemiyor.

Bedensel ve ruhsal sağlımız için kaliteli uyku…

Sağlıkla yaşayın…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: