KUŞKONMAZ VE FAYDALARI (ASPARAGUS OFFİCİNALİS)

2 minutes, 2 seconds Read

Kuşkonmaz zambakgiller ailesindendir. Anayurdunun neresi olduğu bilinmemektedir. Asya ve Afrika kıtaları ile Akdeniz havzasında yetişen 150 kadar türü vardır. Bunlardan bir kısmı süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Diğer bir kısmı ise sebze olarak yenmek üzere yetiştirilmektedir.

Tıbbi kuşkonmaz türü ülkemizde Trakya ve Doğu Anadolu’da yabani olarak yetiştirildiği gibi, bazı yerlerde kültürü de yapılmaktadır. 50-150 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir. Kökü toprak altındaki kısa rizomundan uzayan etli ve beyaz saçaklar halindedir. Yaprakları bitkinin uzun gövdesini örten zarımsı küçük pullar şeklinde olur. Sarımsı renkli çiçekleri yazın tek tek ya da çiftler halinde yaprakların koltuğunda açar. Olgunlaşınca kırmızı renkli üzümsü meyveler verir. Kumlu ve kuru toprakları sever. Tohumları ile çoğalır. Genellikle bitki üçüncü yılın sonunda meyve verir.

Kuşkonmazın gövde, rizom ve kök saçaklarinda doğal şekerler, mannit, koniferin adlı glikozit, asparajin ile A ve C vitaminleri bulunur. Kuşkonmazın körpe sürgünleri Batı ülkelerinde makbul bir sebze olarak, soyulup suda haşlanarak ve üzerinde tereyağı gezdirilip maydanoz serpilerek tüketilir.

Reklamlar

KUŞKONMAZIN FAYDALARI

1. Güçlü bir idrar söktürücüdür. İdrara çok keskin bir kökü verir. Bu durum normaldir.

2. Kalp yetmezliginden dolayı bedende oluşan ödemelerin boşaltımasında etkili olur. Kalbi güçlendirir.

3. Vücutta biriken suların yani ödemin atılmasını sağlar. Kanın temizlenmesinde etkilidir.

4. Böbrek kumunun dökülmesini sağlar.

5. Cilde canlılık verir.

Kuşkonmazın bu faydalarından yararlanabilmek için; rizom ve kök saçakları sonbaharda bitkinin toprağı kazılarak çıkarılır.

İyice temizlenir ve gölgede kurutulur.

Parçalara ayrılan kurumuş köklerden 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilir.

Ya da pratik olarak kuşkonmazın körpe sürgünlerini sebze olarak yediğimizde, bitki bu etkilerini aynen ortaya çıkar.

Böbrek rahatsızlığınız varsa kuşkonmazı seyrek ve az tüketiniz.

Sağlıkla yaşayın…

author

birebeden

Araştırmak ve yenilikleri takip etmek, bilgileri güncellemek ve kişisel gelişim

Similar Posts

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: