Toplumlarda sigara içme alışkanlığı çok küçük yaşlara kadar düşmüştür. Sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu sıklıkla kamu spotlarından, doktorlardan, sigara içmeyen yakınlarınızdan, arkadaşlarınızdan dinlediginizi biliyoruz.
Sigara içmekten vazgeçmemek için elbetteki geçerli sebepleriniz vardır. Kabul edilebilir sepeblerdir. Özellikle yetişkin ve ileri yaşlarda iseniz kimsenin sigaranın zararları konusunda size baskı yapmaya hakkı olmadığını düşünmeniz de normaldir.
NEDEN SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULAMIYORSUNUZ ?
Sigara içmenin temel sebebi nikotin bağımlılığıdır. Nikotin de diğer uyuşturucu maddeler gibi insan beyninde ve vücudunda, saniyeler içinde mutluluk ve rahatlama oluşturur. Sigarayı ne kadar fazla içerseniz o kadar içme sıklığı ve sayınız artar. Çünkü vücudunuz şımarık bir çocuk gibi sizi sürekli bunaltır ve sigara içemeye yönlendirir. Tabi bunlar işin bilimsel kısmıdır.
Bir de bireysel olarak neden sigara içmek için can atılır. Bu konu kişiden kişiye değişmekle birlikte sigaraya bağımlı kalınmasının çok fazla sebebi vardır.
Sigara dumanı ve nikotin metabolizmayı hızlandırır. Sigara bağımlılarının büyük bir kısmı sabah kalkar kalkmaz sigara içer hatta sıcak bir kahve ile güne başlayarak kendini daha iyi hissettiğini düşünür. Tuvalet alışkanlığını sabah uyanır uyanmaz içtiği sigaraya borçlu olduğunu anlatır, sigarayı bıraktığı günlerde şişkinliğinden, düzenli olarak tuvalete çıkmadığından yakınır. Peki sigaraya başlamadan önce tuvalete gitmiyor muydunuz?
Bazı sigara bağımlıları “sigara içmeyi seviyorum bırakmak istemiyorum. Kendim için, keyfim için yaptığım bir sigara var” der. Gerçekten sigaranın verdiği keyfe, o rahatlama hissine tapar gibi yaşarlar. Peki sigara içmeyi seven bu kişiler, sigaraya başlamadan önce hiç keyif aldıkları bir şey yok muydu?
Sigara bağımlılarının bir kısmı hayatında o kadar çok sorun var ki; ailem, eşim, çocuğum, iş hayatım hep yıpratıcı, sigara benim kaçış alanım” gibi ifadelerde bulunurlar. Dönem dönem her birimizin hayatında sabır dilediğimiz sorunlar ya da sorunlu insanlar olabilir. Tabi ki bu olgular çok yırtıcıdır. Bir de kendinize şunu sorun. ” Size karşı bu kadar yıpratıcı davranan insanlar ya da iş ortamı var ise siz neden kendinizi maddi manevi zarar veren başka bir şeyin ucundaki ateşe atıyorsunuz? ” Kesinlikle hiç kimse hem kendinden hem başkalarından bu kadar zarar görmeyi hak etmez.
Bazen işler o kadar yoğun ve zor olur ki; bazen hiç oturmadan, bazen hiç yerinizden kalkamadan çalışmak zorunda kalırsınız? Bazen karşınıza bir insan çıkar bir sorusuna 40 tane cevap verir yine de anlatamazsınız. Hatta hiç olmayacak bir şekilde karşınıza biri çıkar ve size ağır hakaret ve küfürlerde bulunabilir. Düşünün sizi ne kadar yorar ya da öfkelendirir bu olaylar. Tüm bu fiziksel ve ruhsal yorgunluktan kaçıp kimsenin olmadığı bir köşede bir sigara içtiniz mi yalancı bir mutluluk bir sakinleşme gelir. Aslında gelmez, siz öyle düşünürsünüz. Siz bir sigara bağımlısı olmadan önce de bunlar oluyordu, hatırlayın. Lâkin sigaraya başladıktan sonra siz de ömrünüze ayrı bir yük, sağlığınıza zarar verecek ayrı bir zehir elinize aldınız. Yani siz, kendi karşınıza geçip kendinize ağır hakaret ederek rahatlıyorsunuz…
Arkadaşlarınızla buluştunuz, kahveler yapıldı veya çaylar tavşan kanı sohbet, muhabbet şahane bir zaman dilimi. Tabi her şey bu kadar hoş iken bi sigara yapılmasın mı? Şimdi orda bir sigara yakmayınca ne olacak biliyor musunuz? Bir daha o ortama gitmek istemeyecek ve sürekli “ne bahane sunsam acaba”? diye planlar yapacaksınız. Çünkü sigara içmeyince, dostlarınızın yanında kendinizi baskılanmış ve değersiz hissedeceksiniz. Farkında olmadan eşya bile olmayan bir cisme esirlik bunun en basit tabiridir.
Sigara içmeyince daha sinirli oluyorsunuz değil mi? Peki neden? Sigara içen sen ile içmeyen sen neden farklı? Sigara içen seni melek yapan kötü koku, ağır nefes kokusu, sararmış dişler, tırnakları kamufle etmek mi? Peki ya içmeyince hissedilen o kontrolsüz öfkenin sebebi nedir? 1 tane sigara içmeyince çevrendeki herkesin kalbini kırabiliyor hatta çocuğuna şiddet uygulayabiliyorsun. Ya da en samimi dostunun, kardeşinin kalbi, sana olan sevgisi 2-3 liralik bir adet sigara parası değerinde olabilir mi? Ruhsal hastalıkların temel sebepleri arasında sigara ve bağımlılık yapan maddeler vardır. En ağır hastalıklar da önce ruhsal sıkıntılarla başlar; unutmayalım…
Bir işe başlamadan önce ve bitirdikten sonra sigara içme alışkanlığı da oldukça yaygındır. Bir işe başlamadan önce enerji toplayıp, işi bitirdikten sonra yorgunluk attığınız yegane dostunuz. İnanin sigara içmek yerine maydanoz yeseniz daha başarılı olur, daha sağlıklı dinlenirsiniz. Acaba sigara içenleri bu kadar yetersiz ve başarısız olacağına inancı nasıl oluştu ki, sigaradan medet umuyorlar?
Her yıl sigara fiyatları artmaktadır. Sigara bağımlılığı da maddî güce dayalı bir durum değildir? Bir kere sigara içince artık bağımlı olmuş sayılırsınız. Gücü ve mutluluğu sigaradan almaya başladınız mı da maddî, fiziki ve ruhsal zarar görme kapıları bir bir açılmaya başlar. Maddi olarak para biriktirmesi gereken bir insansanız gün de bir paket fiyatını 365 ile çarpın. Hesap makinesi açıp, bu matemetik işlemini yapın ve çıkan rakamı para cinsinden doğru okuyun. 1 yıllık sigara parası, 3 yıllık sigara parası ve 5 yıllık sigara parası ile neler yapabileceğinizi yazın. Büyük bir şey olmasa da güzel bir tatil, spor yapabileceğiniz bir bisiklet, çevre ilçe ve illeri gezebileceğiniz bir motor, markalı bir spor eşofman ya da fakir bir öğrenciye vereceğiniz burs sizi bambaşka biri yapacaktır. Sigara size bunların verdiklerini asla veremeyecek biliyor musunuz?
Aşırı stresli zamanlarınızda sigara içmek size rahatlık veriyor ve odaklanma seviyeniz artıyor değil mi? Siz öyle sanıyorsunuz. Siz sınav öncesi bir sigara içtiniz. O an bir rahatlama geldi fakat sınava girdiniz kitapçıklar dağıtılırken, nikotin ve heyecanın etkisi ile ağzınız kurudu ve 1 yudum su içtiniz. Yine nikotin ve vazopressin hormonu etkisi ile böbrekler hızlıca aktif oldu ve tuvalet ihtiyacınız var. Ama çıkış yasak ve sınavın henüz başı. Bu kez beyin bunu stres yaptı ve canınız tekrar sigara içmek istedi. Sınava istediğiniz kadar adapte olun. Bir sigara yakıp sorulara sigara içerek bakamayacagınıza göre koskoca bir ömrü, bir adet sigaraya feda ettiniz. Değer mi?
Bazen çevrenizde sürekli sizi eleştiren, olumsuz duygu ve düşünceler yükleyen insanlar olabilir. Hiç iletişim kuramadığınız ergenlik döneminde genç bir evladın gelecek kaygısı, sürekli her şeyi engelleyen bir anne baba, aile içi çatışma, kalitesiz bir sosyal çevre ger şeyi boşvermenize sebebiyet verebilir. Bu insanlarda sigara bırakma konusunda çok başarısızdır. Çünkü en sevdikleri tarafından defalarca üzülmüş kendilerini bozguna uğramış hissetmişlerdir. Aşırı değersizlik duygularını sigara içerek kapatmaya çalışırlar. En çok da bu tür sorunlara sahip kişiler sigarayı birakamazlar? Bu kişilerin kendi hayatlarının en değerli insanı olmayı başarmaları bir çok sorunlarını çözecektir.
Yukarda bir kaç sigarayı bırakamama sebebi saydık. Unutmayın ki hepsinin çözümü var. Bazı sorunlar kısa sürede çözülür, bazıları da zaman alır. Unutmayın güvenilen bir yol, sabretmeyi gerektirecek kadar uzun olmaz. Kendinize güvenin.
Aşağıdaki yorum kısmına bu sorulardan sizler de ekleyin. Acaba sigara için neleri feda etmişiz? Acıların paylaştıkça azalması gibi, sigara bağımlılığının gücü de, size nasıl zarar verdiğini birilerine anlattıkça azalacaktır.
SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR?
Sigara içmek cildi erken yaşlandırır. Yüze asık bir ifade oturtur.
Tırnaklar sarartır. Saçlar uzamaz, saçlar kırılır. Erken yaşlanmaya sebep olur.
Hormonal hastalıklara sebep olur. Cinsel dürtüleri azaltır.
Kalp damar sağlığını bozar.
Akciğer hastalıklarına ve deri hastalıklarına sebep olur.
Mevcut olan herhangi bir akut ya da kronik hastalığın ilerlemesine sebep olur.
Mide bağırsak sağlığı için çok zararlıdır.
Sigara içmek göz sağlığınızı bozar net görüş azalır, görme kusuru artar.
Sigara içmek az ve orta seviye bir gelire sahipseniz, sizi hayatınız boyunca birikimsiz bırakabilir.
Evde küçük çocuğunuz var ise onunda çoklu sağlık problemlerine sebep olduğu gibi sizi sigara içerken gören çocuk ilerde sigara içicisi olarak karşınıza çıkıp sizi üzecektir.
Tüm sigara bağımlılarının ayrı ayrı sebeple sigaraya esir olmuş oldukları bilinir. Her bir sebebin de ayrı bir tedavisi ve çözümü vardır. Bazen sadece nikotin bantları, sakızları, hapları işe yaramayabilir. Kendinizi dinleyin sorunu bulun, çözdükten sonra sakin olun ve dinlenerek sigaradan uzaklaşıp vücudunuzun size teşekkür edişini hissedin.
Sorunlarınız ve çözümleri için yorum yazabilirsiniz.
Sağlıkla yaşayın…