Gebeliğin en heyecanlı anları bebeğin minik tekmeleri ile başlar. Rahim içindeki bebeğin hareketleri anne ve bebek arasındaki özel bir iletişim göstergesidir. Henüz kucağınıza almadığınız, kokusunu bilmediğiniz, sesini duymadığınız küçücük bir bedenin ilk sözcükleri o minicik tekmelerdir. Hem anne adayı hem dışardan bakan bir göz bebeğin anne karnındaki tüm hareketlerini tekme olarak yorumlamaktadır. O minik tekmeler hem anne hem baba için çok heyecan vericidir. Uzmanlara göre bebeğin hareketleri 12. haftada başlamaktadır ve her hareket fetüsten dış dünyaya bir mesaj, bir haber niteliği taşımaktadır.
BEBEĞİN HAREKETLERİ KAÇINCI AYDAN İTİBAREN BAŞLAR?
Anne karnındaki bebeğin hareketleri 7. haftadan itibaren başlar. Ancak bebek çok küçük olduğu için (2 cm. kadar) hareketler ultrasonografik olarak görülebilir. Anne adayı bu hareketleri hissedemez. Gebe bebeğinin hareketlerini en net 16-20. gebelik haftaları arasında hissedecektir.
BEBEK HAREKETLERİNİ HİSSETMEDE İKİNCİ VE SONRAKİ GEBELİKLER ARASINDA FARK VARMIDIR?
İkinci ve daha sonraki gebeliklerde anne adayı bebek hareketlerini ilk hamileliği olanlara göre 2-3 hafta daha erken hissedebilir. Çünkü hissedilen hareketlere karşı tecrübelidir. Bazen barsak hareketleri ile bebek hareketleri karıştırılabilmektedir. Ayrıca mükerrer gebeliklerde rahim kasları da daha gevşek olduğu için bebek hareketlerini de daha kolay hissederler.
ANNE KARNINDAKİ BEBEK NE TÜR HAREKETLER YAPAR?
Gebeliğin 7-9 haftaları arasında tüm vücut birlikte zıplama hareketleri yapmaya başlar. Bebeğin omurgasındaki nöronların gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak, ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir. 11. haftadan itibaren anne karnındaki bebek ağzını açabilir. Parmağını emebilir. 12. gebelik haftasından sonra amnion sıvısını yutar ve yutma hareketleri ultrasonda görülebilir. 12. haftadan itibaren fetüs tekme atmaya başlayabilir. Ayak parmaklarını kıvırabilir ve tutabilir. Tekmeye benzer hareketler devam eder ve anne ilk bu hareketleri hisseder. Bebek büyüdükçe hareketleri daha da belirginleşir. Pedal çevirme, tam yer değiştirme ve dönme gibi hareketler hissedilebilir.
ANNE ADAYI BEBEĞİN HANGİ HAREKETLERİNİ HİSSEDER?
Anne adayları bebeğin hareketlerini kanat çırpma, guruldama, seğirme, çarpma ve dirsek atma şekillerinde tanımlar. Annelerin hissettiği bebek hareketleri gerinme, hıçkırık, kol ve bacaklarla vurma ve ekstremiteleri geri çekmedir.
GEBENİN KİLOSU BEBEK HAREKETLERİNİN AZ YA DA ÇOK HİSSEDİLMESİNİ ETKİLER Mİ?
Zayıf gebe, kilolu gebelere göre bebeğin hareketlerini daha erken hisseder ve daha fazla bebek hareketinden bahseder.
BEBEK HAREKETLERİ DIŞARDAN GÖRÜNÜR MÜ?
Gebeliğin 6. ayından itibaren bebeğin hareketleri dışardan gözlemlenebilir.
ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN HIÇKIRIKLARI TEKME İLE KARIŞTIRILIR MI?
Bebeğin hıçkırma hareketleri, tekme hareketlerinden kısmen farklıdır. Hıçkırma hareketleri daha ritmik ve uzun sürer.
BEBEĞİN HAREKETLERİNİ DAHA İYİ HİSSETMEK İÇİN GEBE NELER YAPABİLİR?
Akşamları bir bardak süt ya da hafif bir tatlı yedikten sonra 1 saat uzanıp dinlenmelidir.
BEBEK GÜNDE KAÇ KERE HAREKET ETMELİDİR?
Anne karnındaki bebeğin hareketleri 12 saatte 10 ve daha fazla olmalıdır. Gebeliğin 34. haftasından sonra bebeğin yeri daralmaya başlayacağından çok büyük bir dönme, yer değiştirme gibi hareketler hissedilmeyebilir.
GEBENİN AÇ VEYA YORGUN OLMASI BEBEK HAREKETLERİNİN SIKLIĞINI ETKİLER Mİ?
Rahim dışındaki bebekler gibi anne karnındaki bebeklerde sallandıklarında uyurlar. Bu nedenle anne hareketli olduğunda bebek hareketsizleşir. Tekmeler hissedilmez anne dinlenme aşamasına geçtiğinde bebek hareketleri hissedilmeye başlar. Ayrıca yemek ya da ara öğünden sonra kandaki şeker miktarının artışına bağlı olarak bebek hareketleri artar. Yine anne adayı çok stresli, heyecanlı, üzgün ya da gergin olduğunda adrenalin üretimi arttığı için bebek hareketleri artacaktır.
ANNE KARININDAKİ BEBEK EN ÇOK HANGİ SAATLERDE HAREKETLENİR?
Yapılan araştırmalara göre anne karnındaki bebekler en fazla saat 21 ile 01 arasında hareketlenir.
ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN HAREKETLERİ BİZLERE NE ANLATIR?
Anne karnındaki bebeğin hareketleri bize bebeğin iyilik hali hakkında bilgi verir. Vücut ve uzuv hareketleri sinir sisteminin sağlıklı olduğunu gösterir. Hıçkırık hissedilmesi bebeğin yutabildiğini, idrarını yapabildiğini ve yeterli amnion sıvısı olduğunu gösterir. Bebek hareketlerinin az olması veya azalmaya başlaması fetüste gelişme geriliği veya suyunda azlık gibi durumlardan olabilir.
ANNE KARNINDAKİ BEBEKLER IŞIK VE SES GİBİ DIŞ ETKENLERDEN ETKİLENİR Mİ?
Evet etkilenir. ultrason muayenesinde gönderilen ses dalgalarından kaçmaya çalışırlar veya elleri ile yüzlerini kapatırlar. Anne korktuğunda ya da stresli olduğunda daha fazla hareket ederler.
BEBEK NE KADAR SÜRE HAREKETSİZ KALIRSA SORUN VARDIR?
Anne karnındaki bebek 24. ve28. haftalarda en hareketli dönemlerini yaşarlar. Bu dönemdeki hareketler düzensiz ve genellikle kısa sürer. Çoğu hareket de anne tarafından fark edilmez. 28 ve 32. haftalar arasında bebek hareketleri dinlenme ve hareketlilik olarak tanımlanan dönemlerde daha düzenli ve sürekli hale gelir.
32. gebelik haftasına kadar tok karnına ve istirahat halinde sabah ve akşam saatlerinde anne adayının en az 2-3 saat hareket hissetmesi normal kabul edilir. 32. haftadan sonra yukarda bahsedilen saatlerde hiç hareket hissedilmez ise sorun var demektir.
Ayrıca iyi beslenen az stresli ve toksin madde almayan gebelerin bebekleri daha zeki, konuşma kabiliyeti daha iyi, hareketleri daha dengeli ve sosyal olarak daha uyumludur. Fetüs ( anne karnındaki bebek) günün %80 ini uyuyarak geçir.
32. haftadan itibaren bebek REM uykusu ( hızlı göz hareketleri) ile birlikte rüya görmeye başlar 4 boyutlu ve renkli ultrasonografi cihazlarında bebeğin gülümsemesi, kaşlarını çatması, ağzını ve gözlerini açıp kapatması rahatlıkla gözlemlenebilir.
Sağlıkla yaşayın….